Franczy

Új Xeon és Xeon MP chipek a láthatáron

Napvilágot látott az Intel legfrissebb, szerver számítógépekbe szánt processzorokat felvonultató roadmapje, azaz ütemterve, így most tekintsünk bele ebbe röviden!

A világ legnagyobb chipgyártó cége várhatóan idén szeptemberben rántja majd le a leplet a Xeon processzor termékcsalád két új tagjáról, egész pontosan a 2,6 GHz-es, valamint 2,8 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Xeon chipekről. Az Intel tehát a közeljövőben az asztali számítógépekbe szánt Pentium 4-es processzorokhoz hasonló mértékben kívánja növelni a Xeon processzorok frekvenciáját. Érdekesség, hogy bár az említett Xeon processzorok a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Prestonia magra épülnek, valamint 512 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, rendszerbusz frekvenciájuk nem 533 MHz, hanem csak 400 MHz. A friss roadmap szerint csak az idei év utolsó negyedévében kerülnek forgalomba az 533 MHz-es FSB-vel rendelkező Xeon chipek, melyek működési frekvenciája a kezdetekben 2,66 GHz, illetve 2,8 GHz lesz. Ezen Xeon processzorok egyébként új tokozást (Socket 604) kapnak, igaz lefelé kompatibilisek lesznek a korábbi Xeon tokozással (Socket 603). Az új Xeon processzorokkal együtt az Intel egy új alaplapi chipsetet is bejelent majd. Ez az új chipkészlet, az E7501 nem lesz más, mint a jelenleg forgalomban lévő E7500 némileg ráncfelvarrt verziója. Ezt követően az Intel várhatóan 2003 elején kezdi meg a 3 GHz-es (400 MHz-es FSB), valamint a 3,06 GHz-es (533 MHz-es FSB) frekvenciájú Xeon processzorok árusítását.

A többprocesszoros szerverek piacára szánt Xeon MP chipek az Intel azon processzorai közé tartoznak, melyek előreláthatólag a legtovább készülnek még az egyre elavultabbá váló 0,18 mikronos gyártási technológiák segítségével. A jelenleg forgalomban lévő Xeon MP processzorok a Willamette alapokon nyugvó Foster MP magra épülnek, frekvenciájuk 1,4 GHz, 1,5 GHz, valamint 1,6 GHz, másodszintű gyorsítótáruk 256 KB-os, ezenkívül pedig 512 KB/1MB L3 cache-sel rendelkeznek, és várhatóan az idei év végéig maradnak meg az Intel kínálatában. 2003 első heteiben esedékes a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Gallatin magra épülő új Xeon MP chipek bemutatkozása, melyek immár 512 KB L2 cache-sel, valamint 2 MB L3 cache-sel fognak rendelkezni, igaz rendszerbusz frekvenciájuk 400 MHz marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!