Franczy

DDR-II rendszert mutatott be a Micron

A világ legnagyobb memóriagyártó cégei közé sorolt, amerikai székhelyű Micron Technology képviselői a napokban Londonban bemutatták a világ első olyan számítógépes rendszerét, melyben az immár második generációs DDR (Double Data Rate), azaz DDR-II memóriák jutottak főszerephez. Mint ismeretes, a DDR-II memóriák elődeikhez képest jelentősen nagyobb sávszélességet biztosítanak, vagyis alkalmazásuk révén minden korábbinál nagyobb összteljesítményű személyi számítógépek építhetők. A szakértők nagy része szerint a DDR-II lesz a következő, széles körben használatos memória, igaz a szárnyait éppen csak bontogató új memóriatechnológia széles körben történő elterjedésére még a legoptimistább előrejelzések szerint is legalább egy, de inkább több évet kell még várnunk.

Habár az amerikai Micron Technology volt az első memóriagyártó cég, mely a napokban működőképes DDR-II rendszer bemutatására volt képes, DDR-II fronton a dél-koreai székhelyű Samsung Electronics némileg megelőzte a Micron Technology-t, ugyanis nemrégiben az utóbbi gyártó készítette el a világ első DDR-II memóriáit. A Samsung Electronics május végén gyártotta le a világ első, 512 Mbit kapacitású DDR-II SDRAM memóriachipjeit, mely chipek, illetve az ezen chipekre épülő memóriamodulok sorozatgyártása várhatóan csak a jövő év második negyedévében kezdődik majd meg. Habár a Micron Technology egyelőre még csak 256 Mbit kapacitású DDR-II memóriachipek gyártására képes, szakértők szerint rendkívüli fontossággal bír, hogy az amerikai cég már most bemutatta a világ első DDR-II alapokon nyugvó számítógépes rendszerét.

Az általunk most bemutatott rendszer a világ első olyan működőképes asztali számítógépe, melyben DDR-II memória lakozik - nyilatkozta a bemutató kapcsán Terry Lee, a Micron Technology technológiai részlegének igazgatója. Lee utalt arra, hogy mivel jelen pillanatban még nem léteznek DDR-II kompatibilis alaplapi chipkészletek, a prototípus rendszerben a DDR-II SDRAM memóriamodulok egy speciális, PCI-os bővítőkártyába vannak beledugva, valamint elmondta, hogy a rendszerben helyet kapott, 1,8 V-os feszültséget igénylő újgenerációs memóriák adatátviteli sebessége 533 Mbps.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #6
    4.2 túl sok. 3 körül lesz a 64bites DDR2 modul. legalábbis eddig mindíg erről volt szó. ha 4.2 lenne, akkor kb. 300 Mhz-esnek(600DDR) kelene lennie, ami azért szerintem elég soknak hat.
  • Rive #5
    Mégsem ez lesz... A fordítás bár nem a legszerencsésebb, de nagyjából stimmel. Valahol a bitszámmal lesz a gond, és a MBit/sec is helyes...

    Talán 64X533MBit/sec? Akkor kijön egy 4.2GByte/sec, ami akár stimmelhet is...
  • Rive #4
    Szerintem félrefordítás: az eredeti cikkben valószínűleg azt írták, hogy a gép ennyivel tud kommunikálni a rammal, tekintve, hogy a 64Bit/66MHz-s PCI busz sebessége 533MByte/sec, ezt pedig a PCI-re akasztották.