JohnnyCage

Microsoft: Új kezdeményezés, hangzatos kódnevek

A szoftveróriás csendben lerántotta a leplet új biztonsági kezdeményezéséről, amely a Palladium nevet viseli, és a "Megbízható Számítástechnika" első lépcsőfoka lehet.

A Palladium, amely nevét a görög bölcsesség istennőjének oltalmazó szobráról kapta, egy olyan, széleskörű biztonsági rendszert valósít meg a Windows operációs rendszerhez, amely hardvert és szoftvert egyaránt magába foglal.

Ahogy a szoftvercég lassan lezárja antitröszt pereit, és a társaság figyelme a Windows marketing tevékenységére, illetve az alig hét hónapos Xbox videójáték konzolra összpontosul, előkerülnek a következő generációs megoldások is, mint a Palladium, a Longhorn, illetve állítólag a Freon.

John Manferdelli, a Palladium egység termékmenedzsere egy, a szoftveróriás weboldalán publikált interjú során elmondta, hogy az új kezdeményezés "nagyobb adatbiztonságot, bizalmasságot, és rendszerintegritást fog nyújtani az egyéni és üzleti felhasználóknak".

Az érzékeny információ, mint például a jelszavak szoftveres tárolása helyett a Palladium a hardver szintjén fogja megvédeni az adatokat. Ilyen lehet például a billentyűleütést, illetve videójelet továbbító csatornák hardveres titkosítása.

Az ilyen és hasonló technológiák megvalósításához a Microsoft ipari együttműködést sürget a hardvergyártókkal. A társaság a projekt keretében már jelenleg is szorosan együttműködik az Intellel, illetve az Advanced Micro Devices-zel (AMD) egy új biztonsági architektúrán.

A Palladium a Longhorn kódnéven futó, következő Windows változat szerves része lesz. Bill Gates Microsoft elnök a héten egyébként egy részletes interjúban számolt be a Windows XP-t 2005 körül leváltó új Windows változat terveiről. Az interjú a Fortune magazin hasábjain jelent meg.

Gates szerint a Longhorn jóval intelligensebb lesz, mint elődjei abban a tekintetben, hogy fel fogja ismeri az egyes felhasználókat, illetve feladatokat, és a szituáció céljainak megfelelően fogja alakítani magát. "Miért nem érhetem el saját dolgaimat otthon, vagy éppen a munkahelyemen minden saját eszközömről úgy, hogy az hozzáférhető, mert tudja, hogy én vagyok az?" - kérdezte Gates a Fortune interjújában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #7
    A MS vindózától mentcs meg urunk minket! :)
  • zer0 #6
    En a cikkbol azt olvastam ki, hogy ez az uj dolog a nagyobb adatbiztonsag erdekeben keszul es nem a stabilitast szolgalja.

    Attol meg ugyanugy adatokat fog gyujteni es kiszolgalni titokban a felhasznalokrol es ugyanolyan instabil rendszer marad.

    A munkahelyemen van egy Compaq Proliant 6000 es egy NT4.0 SP6 fut rajta. Sokszor elofordult mar, hogy gondolt egyet es ujraindult nap kozben...

    Ennyit a windows-rol.

  • Frenzy #4
    Ti mit hasznaltok ami allandoan lefagy? 9x? Azon meg nem kell csodalkoniz ...
  • Frenzy #1
    2005 ... el sem hiszem, hogy ilyen hosszu kifutasi idot adnak az XPnek. Vegul is ez jo dolog szerintem, mert az operacios rendszert nem azert veszi meg valaki, hogy 9 honap mulva megint cserelje :-)