Franczy

Folyik az USB 2.0 és a FireWire párharca

Előrejelzések szerint az idei év második felében jelentős mértékben fellendülhetnek a különböző perifériák eladásai, ugyanis a külső eszközök személyi számítógépekhez történő csatlakoztatását megvalósító két, egymással versenyző technológia, az USB 2.0, valamint a FireWire egyre szélesebb körben használatos. MInt ismeretes, ezen két technológia közül az előbbi, vagyis az USB 2.0 az újabb, ugyanis a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek csak az elmúlt hónapokban kezdték meg a második generációs Universal Serial Bus, pontos nevén az USB 2.0 High-Speed kontrollerek alkalmazását. Az idei év második felében várhatóan minden eddiginél több helyen összefuthatunk majd az USB 2.0 szabvánnyal, és említésre méltó, hogy egyes alaplap-, illetve számítógépgyártó cégek bizonyos termékeik esetében akár hat darab USB 2.0 portot is alkalmaznak, illetve alkalmazni fognak.

Brian Zucker, a Dell Computer egyik technológiai szakértője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a közelmúltban bemutatkozott USB 2.0 végre egy olyan periféria csatlakoztatási technológia, mely minden tekintetben képes a felhasználói igények maximális kielégítésére. Zucker szerint mindenképp figyelemre méltó az USB 2.0 által elérhető, maximálisan 480 Mbps-os adatátviteli sebesség, mely jelentősen nagyobb, mint az előd, az USB 1.1 által garantált 12 Mbps-os sebesség, ráadásul az USB 2.0 az Apple Computer által kifejlesztett FireWire technológia által elérhető 400 Mbps-os adatátviteli sebességnél is nagyobb sebességre képes.

Szakértők szerint, bár a maga nemében a FireWire is egy igen figyelemre méltó technológia, eddigi viszonylagos népszerűségét leginkább csak annak köszönheti, hogy az USB 2.0 az eredeti tervekhez képest később debütált. Mindenképp említésre méltó, hogy az USB 2.0 nemcsak gyorsabb, mint a FireWire, hanem költséghatékonyabb is annál, ami sokak szerint garanciát jelenthet az USB 2.0 FireWire felett aratott győzelmére. Az USB 2.0 technológia sokkal költséghatékonyabb a FireWire-nél, mely technológia egyébként továbbra is jelen lesz a piacon, azonban véleményem szerint szépen lassan háttérbe fog szorulni - nyilatkozta Roger Kay, az IDC piackutató cég szakértője. A FireWire pártolói azonban erre azt mondják, hogy hamarosan bemutatkozik a jelenlegi FireWire technológia utódja, mely 800 Mbps-os adatátviteli sebessége révén komoly ellenfelet jelent majd az USB 2.0-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #9
    Nem akarok kukacoskodni de, pl az en USB-m a 9-es IRQ-t hasznalja... :)
  • reszcsi #8
    Szerinted a jelenlegi USB-s eszközöknél honnan tudja, hogy honnan jön ? Egészen más elv., és ha belegondolsz eddig ugye az egér, ps/2 port, sőt a párhuzamos port (pl. nyominger), stb mind-mind IRQ-n értekezett. Most rádugod USB-re és megy, eddig nem merült fel benned, hogy ezzel felrúgsz régi hagyományokat ? Ha bejon az USB2 arra elvileg bármit rádughatsz, végre elég lesz a sebessége, erre gondoltam amikor IRQ meg DMA felszabadulásról beszéltem, ami eddig kártyás volt az most akár külső eszköz is lehet. Persze nem minden, de mostmár nem kell mondjuk egy digi kártya, jó lesz külső eszköz is. SZVSZ.
  • mir #6
    kell 1 új szabvány, és kész.
    vagy az is megoldható, hogy a BIOSból kérdezze le az oprendszer még mielőtt védett módba vált. annyi meg annyi megoldás van...
  • braindance #4
    Hmm. Én nem tudom, nekem nincs soros/párhuzamos/PS2/billentyű portom '98 óta, nem is hiányoztak, kivéve amikor elbuktam egy joy-t meg egy artpad-et.
    Azt értem hogy faja az USB 2, gyors meg minden, de nem tudom minek a 480mbit a keyboard-omnak meg az egérnek. A minőségi digitális kamkordereken évek óta Firewire van...
  • Supergamer_real #3
    "Igazából a firewire elég régóta van, és kár hogy nem terjed el"

    Foleg mivel a USB es a Fireware ket teljesen kulonbozo celbol jott letre.Ez meg is latszik rendesen.A ket technologia nem konkurense egymasnak.
  • reszcsi #2
    Ja és a DMA-kat meg ki is hagytam az aranykorból :-)
  • reszcsi #1
    Igazából a firewire elég régóta van, és kár hogy nem terjed el, de ez az USB 2.0 a támogatottságának köszönhetően, és mert lefele compatible szerintem tuti nyerő. És végre emberi sebessége is lesz ahoz, hogy használható legyen nem csak egér és nyomtató csatlakoztatásra :-)
    Egyébként meg örüljünk, előbb-utóbb eltűnik a francba a soros/párhuzamos/PS2/billentyű port, és felszabadul pl. egy rakás IRQ ami mindig is kevés volt. Sőt, mivel talán elég gyors lesz az USB2 nem kell belső kártyákkal szarakodni, elképzelhető hogy ránkköszönt végre az IRQ/memory address összeakadás mentes aranykor ? Jó lenne.