JohnnyCage

Biztonsági veszélyt jelentenek a Windows régi kódjai

A szoftveróriás Microsoft tervei szerint minél hamarabb megszabadul a Windows operációs rendszerben található régi kódoktól, amelyek jelentősen lecsökkentik az operációs rendszer biztonságát.

Mindezt a társaság elsőszámú hibavadásza jelentette be egy interjú során. A kijelentésre azután került sor, hogy az elmúlt héten egy olyan biztonsági résre derült fény az Internet Explorerben, amely egy tízéves, ma már alig használt protokollt támogató modulban található.

- A közeljövő módosításait illetően az elsők között található a kérdéses funkció eltávolítása - mondta Steve Lipner, a Microsoft minőségbiztosítási részlegének igazgatója, aki egyben a társaság "Megbízható Számítástechnika" projektjének vezetője is.

Lipner leszögezte, amikor választani kell, hogy a társaság eltávolít-e egy régi, feltehetően megbízhatatlan programkódot, vagy megőrzi azt a felhasználók egy kis csoportjának kedvéért, a szoftveróriás ezentúl minden esetben az előbbit fogja választani.

A társaság bejelentésére egyébként akkor került sor, amikor egyes szakértők már-már kritizálni kezdték a szoftveróriást a Megbízható Számítástechnika lassú megvalósítása miatt. A kezdeményezés bejelentése óta mintegy 30 biztonsági hibát javított ki a Microsoft, amely a tavalyi évvel egyező lendületet mutat a hibavadászatban.

Mielőtt a Windows XP megjelent, a Microsoft közölte, a kompatibilitást bizonyos esetekben alá fogja rendelni a teljesítménynek. A biztonsági problémák viszonylag magas száma azonban arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy még több régi kódot távolítsanak el. - A probléma elsősorban az a mintegy 50 millió sor forráskód, amelyet a társaságnak át kell vizsgálnia, és amelynek egyes részei egymásra épülnek - mondta Peter Neumann, az SRI International szakértője.

Neumann szerint a biztonságos szoftver fejlesztésének egyik legfontosabb része a megfontolt, moduláris kialakítás megvalósítása. - Nehéz a tökéletes működést biztosítani, a visszafelé való kompatibilitás pedig csak fokozza a problémákat - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • awender #12
    Hat aki Gopher adatbazist olvas explorer-rel, az mazochista.
  • Laci73 #9
    El kell adni az új Windows-t, ehhez pedig valahogy el kell süllyeszteni a régit. Régi M$ taktika... de legyetek nyugodtak: ha kijön két-három év múlva az új Win modell, elmagyarázzák majd miért is nem kell használni az XP-t...
  • Pheel #6
    Ide csupa olyan okos emberke jár...

    Van azért némi közöd a programozáshoz, mint olyanhoz?
  • szucsati #4
    gopher? akkor hogy fogom a mek-et használni?

    Egyébként nem arról volt szó a WinMe elött, hogy újraírják a kódot? Talán mostmár ideje volna..
  • Dömper Ármánd #2
    Az azért kimaradt a cikkből, hogy pontosan mi is az a régi protokoll, amit a biztonság kevéért nem támogatnak. Szeretném tudni, benne vagyok-e az emberek kis csoportjába, akinek ez problémát fog okozni!
  • mir #1
    ha a windows biztonsáégosságának hiányát csaknazok a régi kódok okoznák, akkor hawaii lenne....