Franczy

Jönnek a rendkívül olcsó Pentium 4-es chipsetek

Minden jel arra mutat, hogy manapság világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a rendkívül olcsó belépőszintű személyi számítógépek iránt, melyek esetében természetesen ugyancsak rendkívül olcsó alaplapokra és chipsetekre van szükség. Az alaplapi chipkészletek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégek ezen igényeket maximálisan ki szeretnék elégíteni, így korántsem meglepő, hogy például a tajvani VIA Technologies nemrégiben megkezdte a P4X266-os chipset "light" verziójának, a P4X266E-nek a gyártását, a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel pedig hamarosan megkezdi az i845 GLL (i845GL Light) típusjelzésű chipset forgalmazását. Mint arról többször beszámoltunk, az Intel az elmúlt napokban-hetekben három új chipsetet jelentett be, melyek az i845GLL-hez hasonlóan a Pentium 4-es piaci szegmensben versenyeznek, azonban kisebb-nagyobb mértékben többe kerülnek a debütálás előtt álló i845GLL-nél.


Különböző források szerint az Intel az i845GLL típusú alaplapi chipkészletét 25 dollár alatti áron kívánja forgalomba hozni, mely minden eddiginél alacsonyabb ár némi kompromisszumot igényel a chipset szolgáltatásai tekintetében. Egyes források szerint a chipgyártó korábban azt fontolgatta, hogy az i845GLL esetében elhagyja az ICH4-es déli hidat (South Bridge), és helyette a jó öreg ICH2-t állítja hadrendbe, a legfrissebb híradások azonban már arról szólnak, hogy az Intel a i845GLL esetében is ugyanazt az ICH4-et alkalmazza majd, mint a többi i845-ös chipsetben, leszámítva azt a nem elhanyagolható különbséget, hogy az i845GLL-ben nem lesz USB 2.0 támogatás. Az USB 2.0 támogatás hiányában állítólagosan még lejjebb szorítható a chipset ára, arról nem is beszélve, hogy az erre az úgymond kiherélt chipsetre épülő alaplapok felépítése is némileg egyszerűbb lehet. Az alaplapgyártók egyébként kifejezetten örülnek, hogy az Intel végül is az enyhén módosított ICH4 alkalmazása mellett döntött, ugyanis ellenkező esetben állítólagosan komoly inkompatibilitási problémákat kellett volna kiküszöbölni az északi és déli hidak között.

A VIA Technologies belépőszintű chipsete, a VIA P4X266E egyébként minden tekintetben jobb választásnak tűnik, mint az i845GLL, ugyanis egyrészt rendelkezik USB 2.0 támogatással, másrészt pedig még az amúgy sem drága i845GLL-nél is olcsóbb, egész pontosan 18 dollárba kerül. Különböző források szerint egyébként a másik nagy tajvani chipsetgyártó, a Silicon Integrated Systems sem hagyja szó nélkül a low-end chipkészletek piaci történéseket, vagyis elmondható, hogy immár ebben a piaci szegmensben is komoly konkurenciaharc van kialakulóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #2
    Ne szomorkodj, vegyél AMD-t, az olcsó és JÓ. :)
  • Laci73 #1
    Véletlenül úgy olvastam, hogy rendkívül olcsó P4-esek... :((