Franczy

Az AMD újfent növelte piaci részesedését

Az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői a napokban büszkén számolhattak be arról, hogy az AMD az idei év első negyedévében, ha kis mértékben is, de mindenképpen növelni tudta processzorpiaci részesedését, természetesen a konkurens Intel kárára.

Az AMD által nyilvánosságra hozott legfrissebb piackutatási adatok szerint a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel az idei év első három hónapjában 80,8 százalékos részesedéssel rendelkezett a személyi számítógépekbe szánt processzorok piacán, ami a megelőző negyedév hasonló adatához képest 0,4 százalékos visszaesést jelent. Említésre méltó, hogy ezen adatokba beleszámítanak azon chipek is, melyeket az Intel a Microsoft első játékkonzoljába, az Xbox-ba szállít. Ezzel párhuzamosan elmondható, hogy az AMD az idei év első negyedévében 0,2 százalékkal volt képes piaci részesedésének növelésére, vagyis a chipgyártó jelen pillanatban megközelítőleg 18,2 százalékos részesedéssel rendelkezik. A fennmaradó 1 százalékon egyébként olyan kisebb processzorgyártó cégek osztoznak, mint amilyen például az elsősorban különböző alaplapi chipkészleteiről ismeretes tajvani VIA Technologies.

Jerry Sanders, az AMD elnöke üdvözölte cége újabb processzorpiaci térnyerését, és hangsúlyozta, hogy ez csupán a kezdet, hiszen az AMD éppen most készül Hammer termékcsaládba tartozó újgenerációs, 32/64 bites processzorainak bemutatására. Sanders utalt arra, hogy ezen új processzorok között a hétköznapi felhasználók és a nagyteljesítményű szerver számítógépeket üzemeltetők is megtalálják majd a számukra legmegfelelőbb processzorokat, ugyanis míg a Clawhammer fejlesztési kódnevű processzorok elsősorban az asztali, addig a Sledgehammer, vagy végleges nevükön Opteron chipek a szerver számítógépek piacára lesznek pozícionálva. Sanders ezenkívül elmondta, hogy az AMD várhatóan nem csak az asztali számítógépekbe és szerverekbe szánt processzorok piacán lesz képes piaci részesedésének növelésére, hanem többek közt a hordozható számítógépekbe szánt chipek piacán is. Az idei év első negyedévében egyébként minden tíz darab legyártott AMD processzorból egy darab notebookokban talált otthonra.

Dean McCarron, a Mercury Research piackutató cég szakértője az üggyel kapcsolatban egyébként elmondta, hogy amennyiben nem számítjuk az Intel által az Xbox konzolokba szállított processzorokat, akkor az Intel piaci részesedése az elmúlt hónapokban 0,8 százalékkal csökkent, ezzel párhuzamosan pedig az AMD részesedése 0,7 százalékkal növekedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)