Franczy

A Matsushita beszáll a Blu-ray gyártóeszközök piacára

A Matsushita Electric Industrial Company képviselői a napokban Tokióban bejelentették, hogy a cég mérnökei kifejlesztettek egy olyan újgenerációs 3-D profilométert, mely eszköz rendkívül fontos szerepet játszik majd a közeljövőben debütáló, kéklézeres optikai adattároló rendszerek esetében használatos lencsék előállításában. A cég képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az eszköz egy gyémánttű segítségével 400 x 400 x 90 milliméteres térben képes 10 nanométeres pontossággal működni. A Matsushita vezetői abban reménykednek, hogy a cég 3-D profilométere a közeljövőben szabványos eszközzé válik a kéklézeres optikai adattáróló rendszerek gyártói között. Előrejelzések szerint egyébként ebben a piaci szegmensben 2010-ben a legrosszabb esetben is mintegy 1 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak majd le a különböző gyártók.

A kék színű lézerfényt használó optikai adattároló rendszerek minden eddiginél nagyobb adattároló kapacitással kecsegtetnek, ugyanis egy normál CD méretű Blu-ray lemez egy rétegén körülbelül 25-27 GB adatot lehet majd rögzíteni, többrétegű lemezek esetében pedig ez a kapacitás még tovább növelhető. Mondanom sem kell, hogy a Blu-ray technológia által megvalósított óriási adatsűrűség minden eddiginél pontosabb lencserendszereket követel meg, ugyanis a lézerfény ebben az esetben rendkívül pontos pozicionálást igényel. A Matsushita egyébként már korábban is foglalkozott 3-D profilométerek gyártásával, azonban a cég eddigi modelljeiben alkalmazott rubintű 500 mikronos átmérője miatt nem használható a Blu-ray-féle aszférikus lencsék esetében, ez a méret ugyanis egyszerűen túl nagy.

"A kéklézeres, Blu-ray technológiára épülő optikai adattároló rendszerekben használatos lencséket kizárólag a Matsushita által most bejelentett 10 nanométeres pontosságú profilométerrel lehet előállítani. Tudomásom szerint jelen pillanatban egyetlen konkurens gyártó sem forgalmaz olyan eszközt, mely hasonló nagyságú térrészben ilyen nagy pontossággal képes működni" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Masashi Makino, a Matsushita egyik vezetője. A cég vadonatúj 3-D profilométerének ára 390-770 ezer dollár között mozog, és a Matsushita reményei szerint az első évben mintegy 30-50 darab ilyen rendszer kerül majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #1
    Ez bizony nem semmi...