Franczy

Apple: túl a félmilliomodik DVD-írós számítógépen

Az Apple Computer hétfőn büszkén jelentette be, hogy a közelmúltban leszállította a félmilliomodik, DVD-íróval szerelt számítógépét, vagyis immár legalább félmillió felhasználó rendelkezik olyan Apple rendszerrel, melynek segítségével a házi videofelvételek DVD lemezekre rögzíthetők, később pedig bármely asztali DVD-lejátszóval visszanézhetők. A cupertinoi (Kalifornia) székhelyű cég képviselői a bejelentés kapcsán arról is említést tettek, hogy az Apple Computer az eddigiekben már több mint 2 millió darab írható DVD lemezt adott el.

A Gartner piackutató cég legfrissebb felmérései szerint tavaly világszerte 600 ezer DVD-írót hoztak forgalomba, melyek közül mintegy 400 ezer darab a Pioneer Electronics-nél, az Apple Computer DVD-író beszállítójánál készült. "Tény, hogy a tavaly forgalomba került DVD-írók nagy része az Apple Computer konfigurációiban kapott helyet. Úgy tűnik, hogy az Apple Computer nagyon komoly sikereket ért el a DVD-írás népszerűsítésében, és mindenképpen üdvözölendő, hogy a DVD-írás futótűzként terjed az Apple felhasználók körében" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Mary Craig, a Gartner egyik szakértője.

A szakértők szerint tehát az Apple komoly lépéseket tett a DVD-írás népszerűsítésének irányában, azonban a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy amennyiben a közeljövőben a nagyobb PC-gyártók is felpattannak a DVD-írók úgymond egyre jobban száguldó vonatára, sokan akár el is feledkezhetnek majd arról, hogy a DVD-írás népszerűsítésében milyen komoly szerepet játszott az Apple. A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt Dell Computer és Hewlett-Packard a tavalyi év végén kezdte meg a DVD-írókkal ellátott rendszerek forgalmazását, vagyis tény, hogy a DVD-írás a PC-s piacon egyelőre még csak szárnyait bontogatja.

Mindenképpen említésre méltó, hogy míg az Apple Computer, a Compaq Computer, a Sony, a Packard Bell és az NEC a DVD-R, illetve DVD-RW szabványt választotta, addig a Dell Computer és a Hewlett-Packard a DVD+R, DVD+RW szabvány mellett tette le a voksát, vagyis a különböző DVD formátumok közötti versengés továbbra sem látszik csillapodni. A legtöbb előrejelzés szerint egyébként a DVD-írók árának 400 dollár alá kell csökkenniük ahhoz, hogy széles körben el tudjanak terjedni, és ebből a szempontból természetesen az írható DVD lemezek árzuhanása is mindenképpen üdvös lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!