Franczy

Az Intel továbbra is a topon, az AMD a tizedik

A piackutatással foglalkozó iSuppli Corporation képviselői a kaliforniai El Segundoban nyilvánosságra hozták azt a tanulmányt, melyből kiderül, hogy továbbra is az Intel a világ legnagyobb chipgyártó cége, azonban gondolom ez senki számára nem jelent meglepetést. A tanulmányból élesen kitűnik, hogy az általános gazdasági lassulás a chipgyártó cégeket is rendkívül kényesen érintette, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy a 172 legnagyobb chipgyártót tartalmazó úgymond toplistán mindössze 27 olyan cég található, mely 2001-ben képes volt bevételeit növelni. A tanulmány bejelentése kapcsán az iSuppli képviselői elmondták, hogy tavaly a félvezető piac 49 alszegmenséből mindössze egyetlen egyben könyvelhettek el lényegi növekedést, ez pedig nem más, mint a 32 bites mikrokontrollerek piaca, mely piac ezek szerint minden gazdasági nehézség ellenére virágzik.

A tanulmányból többek közt fény derül arra is, hogy az 50, több mint 500 millió dolláros forgalommal rendelkező chipgyártó cég közül mindössze 5 cég tudta növelni bevételeit 2001-ben. Az iSuppli szakértői szerint egyébként a helyzet még ennél is rosszabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük azt a nem elhanyagolható tényezőt, hogy ebből az 5 cégből csak 3 növelte komolyabb mértékben a bevételeit, és úgy, hogy nem újonnan felvásárolt cégek bevételeire alapozott.

"A 2001-ben tapasztalható volt, úgymond szeizmikus erők alapjaiban rengették meg a félvezetőpiacot, és ez a földrengés jelentős mértékben alakított a piaci versenyen is, ugyanis a kisebb cégek kihullásával a nagyobb cégek előnyhöz jutottak. A legnagyobb chipgyártó cégeket tartalmazó toplistán egyébként komoly átrendeződések láthatók, ugyanis ezen lista első 10 helyén mindössze 3 olyan cég található, mely megőrizte 2000-ben megszerzett helyezését, és a lista első 30 helyezettje között is mindössze hat olyan cég van, mely képes volt megtartani korábbi pozícióját" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dale Ford, a tanulmányt készítő iSuppli cég Market Intelligence Services részlegének az igazgatója.

A tanulmány szerint a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel 2001-ben 23,54 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, mely mintegy 22,1 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi hasonló adathoz képest. A toplista második helyén a tavaly 6,36 milliárd dolláros forgalmat bonyolító STMicro található, a harmadik helyen a Toshiba (6,07 milliárd) tanyázik, míg az AMD (3,89 milliárd) a tizedik helyet tudhatja magáénak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)