Franczy

Biztonsági rés a Mac Office-ban

A Microsoft a napokban kiadott egy felhívást, melyből kiderül, hogy a Macintosh számítógépeken Mac Office-t futtató felhasználók hackertámadások veszélyének teszik ki magukat, ugyanis a rosszindulatú programozók a Mac Office azonosítószámának segítségével képesek lehetnek arra, hogy a helyi hálózatokra, illetve közvetlenül az internetre csatlakoztatott Macintosh számítógépeken futó alkalmazások működését megszakítsák. A redmondi (Washington) szoftvercég a Mac Office-ban talált biztonsági rést a felhasználókra kis veszélyt jelentő biztonsági problémák közé sorolta, ugyanis a Microsoft szerint a biztonsági rés csak ritkán jelent potenciális veszélyt a felhasználókra, és ezen veszély sem túl jelentős mértékű. A Microsoft ezenkívül bejelentette, hogy a probléma csak a Mac Office legújabb verziójában található meg, a PC-n futó Office XP-ben nincs jelen.


Szakértők szerint a Microsoft el szeretné tusolni a problémát, ugyanis a szoftvercég nemrégiben ígéretet tett arra, hogy a jövőben napvilágot látó operációs rendszerei és egyéb szoftverei minden korábbinál biztonságosabbak lesznek, de mint azt most már tudjuk, ez nem pontosan így alakult, hiszen többek közt a világ legbiztonságosabb operációs rendszerének kikiáltott Windows XP-ről is kiderült a közelmúltban, hogy a felhasználókra komoly veszélyt jelentő biztonsági rések találhatók meg benne. A szakma egyébként emiatt az elmúlt hetekben sokat szidta a Microsoftot, mondván, hogy az Excelben, a PowerPointban, az Internet Explorerben és a már említett Windows XP operációs rendszerben még mindig számtalan biztonsági rés található, így sokak szerint a Mac Office-ban most felfedezett probléma a Microsoft számára felér egy kegyelemdöféssel, noha most relatíve kis problémáról van csak szó.

A Microsoft szoftverekben található különböző működési hibák és biztonsági rések létezésével természetesen a szoftvercég vezetői is teljes mértékben tisztában vannak, és ezen vezetők most elhatározták, hogy jó lenne egyszer s mindenkorra szakítani azzal, hogy a különböző biztonsági résekre szinte minden héten ki kell adni javítócsomagokat, vagyis a problémát nem orvosolni, hanem inkább csírájában elfojtani kellene. Bill Gates, a Microsoft elnöke több mint 47 ezer Microsoft alkalmazotthoz küldte el azon levelét, melyben minden érintett figyelmét felhívja arra, hogy a jövőben minden eddiginél jobban ügyeljen arra, hogy a keze alól kikerülő programkód ne tartalmazzon hibákat és a felhasználókra potenciális veszélyt jelentő biztonsági réseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #8
    Nem ertek egyet veled Johann. Az a problema, hogy amikor az ember objektum orientalt programnyelven ir programot, felhasznalva masok altal irt objektumokat, felhasznalja a masok hibait is. Manapsag egy windows ala irt nagyobb program, egy szinte kiismerhetetlenne valo szornyre hasonlit a legjobban. Ezt jol tudja mindenki aki komolyabban foglalkozott windows programozassal. Igazsag szerint ez egyre jobban ervenyes a tobbi oprendszerre is. A lynux sem tokeletes peldaul, a driverekkel a mai napig gondok lehetnek. A masik problema pedig a win kibaszottul elbaszott hibakezelese. A GPF hibara nincsen semmilyen mentseg. Tisztesseges hibakezelest kellene alkalmazni, mivel ez a hibauzenet (a valodi hiba megnevezese nelkul) szinte lehetetlenne teszi a hibak normalis felderiteset is.
  • Johann #7
    Szerintem itt a problémát már lassan a programozók jelentik! Nem tartom lehetetlennek hogy 1-2 elégedetlen arc a cégnél egyszerüen lejáratási szándékkal (ami már egyébként sem újdonság az M$-nél) szándékosan csinálja a galibát! Példa lehet erre a 98 bemutatásám a kékhalál Billy Boy keze alatt! Igen nagy égés volt a világ szeme láttára! Nem hiszem hogy ott hülyék lennének a programozók! Elképzelhetö persze az is, hogy nagyfokú a figyelmetlenség, de a szándékosság egyre valószínübbnek tünik! De ez az én véleményem! :)
  • braindance #2
    A nagyapám is megmondta (na jó, ez valójában vicc, de lehet hogy egy generációval később már létjogosultsága lesz):
    "Ha biztonságosan akarsz élni, ne telepíts MS szoftvert a gépedre..."

    Addig nem nagyon volt security breach a Mac OS-emben, amíg nem volt rajta Office, de innentől kezdve a macrovírusok, a kalóztámadások és a microsoft programjai is veszélyeztetik géped egészségét.
  • zplayer #1
    tusolni double "s" :) (nem zuhanyozni akarnak az arvak :),
    ...hasznalj tuzfalat es ne internet explorert.