Franczy

128 MB memóriával szerelt ATI grafikuskártyák

A tavasz közeledtével a grafikuschip és grafikuskártya gyártók jó szokásukhoz híven szépen egymás után jelentik be újabbnál újabb termékeiket. Így tett az Nvidia is, amikor a napokban bejelentette újgenerációs grafikus termékcsaládját, a sokak által várva várt GeForce4-et, és hasonlóan cselekedett az ATI is, igaz az ATI esetében egyelőre nincs szó generációváltásról, ugyanis a sokak által várva várt, "GeForce4 killer"-nek titulált R300-as grafikuschip egyelőre még várat magára. Az ATI tehát az R300 helyett "csak" két ráncfelvarrt Radeon 8500-as videokártyát jelentett be a napokban, melyek érdekessége, hogy egyaránt 128 MB grafikusmemória található rajtuk. A két újdonság név szerint az ATI Radeon 8500 128 MB és az ATI Radeon 8500LE 128 MB.

Az ATI képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az olcsóbb újdonság, a Radeon 8500LE árát tekintve leginkább a konkurens Nvidia-féle GeForce3 Ti 200-as grafikuskártyákkal versenyez majd a piacon, azonban míg a Radeon 8500LE típusú kártyákon található grafikuschip és grafikusmemória egyaránt 250 MHz-es frekvencián működik, addig az Nvidia belépőszintű GeForce3-as termékén található grafikuschip mindössze 175 MHz-en, a memória pedig 200 MHz-en ketyeg. Azt természetesen nem említették az ATI képviselői, hogy az Nvidia GeForce3 Ti 200-as kártyák kiválóan tuningolhatók, igaz az átlagos felhasználót általában nem érdeklik a tuninglehetőségek, ugyanis az ilyen felhasználók megvásárolják a kártyát, behelyezik a számítógépbe és azt várják tőle, hogy minden különösebb állítgatás nélkül jól teljesítsen.

Sokak szerint egyébként az ATI egyszerűen nem tehetett mást, mint hogy most piacra dobta a 128 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriával szerelt Radeon 8500-as grafikuskártyákat, ugyanis a közelmúltban számos kisebb-nagyobb videokártya-gyártó dobott piacra olyan GeForce3-as kártyákat, melyeken 64 MB helyett immár 128 MB memória kapott helyet. Szakértők szerint egyébként a mai játékok esetében a duplájára növekedett grafikusmemória minimális pozitív változást jelent majd, ha egyáltalán jelent valamit, ugyanis manapság a grafikuskártyákra szerelt 64 MB memória még a legextrémebb esetekben is elegendőnek bizonyul. Az persze már más kérdés, hogy a jövőben napvilágot látó szoftverek valószínűleg kihasználják majd a nagyobb grafikusmemóriában rejlő lehetőségeket, vagyis hosszabb távon a 128 MB-os kártyák jobb vételnek számítanak. Végül pedig az árak: az ATI RADEON 8500 128 MB 299 dollárba, az ATI RADEON 8500LE pedig 199 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #7
    Nekem nem fog fajni a fejem, h. geforce3-at veszek 64 megaval, ha mar 50e-be kerul. A legtobb cucc meg geforce2 gts-sel is vigan elmegy meg 1280-ban is (en meg mindig egy voodoo3 3000-est nyuvok). Nem eges egy jatekot 800x600-ban jatszani, ha nem eleg gyors magasabban...
  • _HABLA_ #3
    Éppen tegnap előtt olvastam egy tesztet asszem a TH-n amiben 128MB-s GF3Ti200-akat teszeteltek amik 0!%-os teljesítménynövekedést jelentettek, szerintük az egész csupn marketingfogást, valami olyasmi mint a 64 megás MX-ek esetében volt.