JohnnyCage

Jövedelmezőek a biztonsági szolgáltatások

Elemzők szerint a számítógépes biztonsági megoldások két szegmense az általános PC ipari visszaesés ellenére is kiemelkedően jövedelmező, és kétszámjegyű növekedést ígér az idei évben.

A Gartner Group leányvállalataként működő Dataquest előjelzései szerint a biztonsági szoftverek piaca az idei évben eléri a 4,3 milliárd dollárt, ami mintegy 18 százalékos növekedést jelent 2001-hez képest. Egy másik piackutató cég, az IDC ugyanakkor arról számolt be, hogy a menedzselt biztonsági szolgáltatások piaca a közeljövőben még ennél is nagyobb ütemben növekedhet. A számítógépes biztonsági szolgáltatások 2000-ben még egy alig 720 millió dolláros üzletágat jelentettek, ez az érték 2005-re azonban várhatóan eléri a 2,2 milliárd dollárt.

Az elemzők szerint a biztonsági megoldások gyors térhódításának oka a tavaly szeptember 11-ei terrortámadásokban keresendő, amelyet követően az egész világon nyilvánvalóvá vált a korszerű biztonsági megoldások szükségessége. "A vállalatok egyre inkább szükségesnek érzik a biztonsági technológiák, mint például antivírus szoftverek, illetve tűzfalak alkalmazását" - mondta Colleen Graham, a Gartner Dataquest egyik elemzője. "A kormány, illetve a vállalatok a jövőben növelni fogják biztonsági célú költségvetési kereteiket, mivel fokozott aggodalom tapasztalható a jelenlegi megoldások biztonsági gyengeségei miatt." A fejlett személyazonosító technológiák, mint például az arcfelismerő rendszerek, illetve az úgynevezett Smart Card memóriakártyák piaca szintén fellendült az utóbbi időben, tette hozzá Graham.

Minden jelentésnél többet mond azonban a szoftveróriás közelmúltbeli lépése. Mint ismeretes, Bill Gates, a Microsoft elnöke január közepén ígéretet tett, hogy a társaság a jövőben minden egyéb szempontot alárendel a szoftverek biztonságosságának.

A biztonsági megoldások iránti megnövekedett igény jelentősen megerősítette számos biztonsági technológiákkal foglalkozó társaság részvényeit. A biztonsági szoftvereket készítő Symantec részvényárfolyama tavaly szeptemben óra például a kétszeresére emelkedett, a rivális Network Associates részvényárfolyama pedig megháromszorozódott.

A biztonsági szoftverek szükségessége immár egyértelművé vált, a vírusirtók, tűzfalak, és egyéb megoldások telepítése ugyanakkor komoly problémát jelent a társaságok számára. Az IDC ezért úgy véli, az idei évben jelentősen növekedni fog azon cégek szerepe, amelyek a különféle biztonsági megoldások menedzselésével foglalkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!