JohnnyCage

SUN: Új Java eszközök webes szolgáltatásokhoz

A SUN Microsystems web-alapú szolgáltatási stratégiájának megerősítéseképp a napokban új Java fejlesztőeszközöket adott ki.

A SUN vezetői az elmúlt napokban elmondták, hogy a társaság kiadott egy indulócsomagot, amely a fejlesztőeszközök mellett oktatóanyagot is tartalmaz. A csomag lehetővé teszi a szoftverfejlesztők számára, hogy a Java nyelvet alkalmazzák PC-ket, mobiltelefonokat, illetve kéziszámítógépeket célzó, web-alapú szolgáltatások kifejlesztéséhez, illetve működtetéséhez.

A SUN Microsystems és szövetségesei, mint az IBM, az Oracle, és az BEA Systems a szoftveróriás Microsofttal szállnak szembe egy olyan szoftver kifejlesztésében, amely a közeljövő webes szolgáltatásainak alapja lehet. A rivális Microsoft várhatóan két héten belül kiadja a Visual Studio .NET szoftverfejlesztő csomagját, amely web-alapú megoldások fejlesztését célozza.

A SUN új csomagjának első verziója, a Web Services Pack tulajdonképpen hézagkitöltő szerepet játszik a Java fejlesztők számára a webes szolgáltatások fejlesztésének lehetőségével. A SUN, illetve a többi, Java-t támogató társaság az idei év végére tervezi a web-alapú szolgáltatások Java szabványba építését.

A Java 2 Enterprise Edition (J2EE) néven ismert Java szabvány egy nyílt tervekből álló gyűjtemény azon társaságok számára, amelyek a Java-t használják elektronikus kereskedelmi, illetve internetes alkalmazásaikhoz. A szabvány jelenlegi, 1.3-as verziója nem tartalmaz beépített támogatást a webes szolgáltatásokhoz.

A legtöbb Java társaság, mint az IBM, az Oracle, a SilverStream, és most már a SUN, rendelkezik saját eszközkészlettel Java-alapú webes szolgáltatások fejlesztéséhez. Ezen társaságok azonban egyaránt támogatják a közös szabvány minél előbbi megalkotását.

A SUN új eszközkészlete négy Java fejlesztői felületet (API - Application Programming Interface) tartalmaz, amelyek a Java alkalmazásokat összekapcsolják az XML szabvánnyal. Az XML az adatok weben keresztüli továbbítását teszi lehetővé. A négy API-ból kettő XML dokumentumok weben keresztüli továbbítását segíti, egy az XML-ek feldolgozását célozza, egy pedig az XML Registry-khez kapcsolódik. A Web Services Pack emellett tartalmaz egy alkalmazást UDDI Registry-k létrehozásához, illetve egy Apache Tomcat nevű Java alkalmazás kiszolgálót, amely elektronikus kereskedelmi, illetve egyéb web tranzakciókat futtat.

A SUN a tavasz folyamán adja ki a frissített eszközkészletet, a végleges verzió pedig valamikor a nyáron jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!