JohnnyCage

Elkészült a VIA PCI javítása

A tajvani chipsetgyártó VIA Technologies a napokban kiadott egy javítást alaplapi chipkészleteihez, amely megoldást jelent arra a problémára, amely jelentősen lecsökkenti a VIA chipkészletes alaplapok PCI teljesítményét.

Mint ismeretes, néhány héttel ezelőtt fény derült egy olyan problémára, amely jelentősen lecsökkenti a VIA chipkészlettel szerelt alaplapok PCI adatátviteli sebességét. Napokkal később egyébként az is kiderült, hogy egyes Intel chipkészletek is rejtenek hasonló problémákat.

A VIA elmúlt napokban kiadott 1.04 verziószámú szoftveres javítása megszünteti azt a PCI busszal kapcsolatos problémát, amely elsősorban a különféle RAID kártyák alkalmazása esetén okozott jelentős teljesítménycsökkenést. A patch meglepő módon nem csak az új V-Link belső buszt alkalmazó KT266(A) és P4X266(A) chipkészletek PCI problémáit oldja meg, de még olyan, régebbi alaplapokon is segít, amelyek a VIA KT133A, vagy akár az MVP3 chipsetekre épülnek. Egyelőre nem tudni viszont, hogy a patch megoldást jelent-e azokra a stabilitási problémákra, amelyeket egyes felhasználók a VIA megoldások esetében tapasztaltak.

A német Tecchannel részletes vizsgálatnak vetette alá az új javítófoltot, amely az eredmények szerint mintegy 20 - 30 Mbyte/s-mal növeli az alaplap PCI adatátviteli sebességét az alkalmazott RAID kártyától függetlenül. A VIA chipkészletes alaplapok így "közel azonos PCI teljesítményre képesek, mint az Intel chipsetes változatok".

A VIA elmondása szerint az 1.04-es javítófolt már a végleges verzió. A patch egyelőre még nem került fel sem a VIA ARENA, sem a VIAtech.com weboldalra, várhatóan azonban napokon belül elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakerman #4
    http://www.viaarena.com/?PageID=66 itt a patch cime
  • bakerman #1
    na vegre..nem csak en vettem eszre hogy miert lasssabb a Via csipszett mint az AMD...ezert csereltem le annak idejen az MSI K7T 266A alaplapomat, hiabba volt mindenfele nyalanksag meg USB 2.0