Franczy

Az AMD az Intel XScale ellen is támadásba lendül

Különböző források szerint az Advanced Micro Devices vezetői azt tervezik, hogy az AMD a közeljövőben felvásárolja az Alchemy Semiconductor nevű céget, mely lépésre várhatóan azért kerül majd sor, mert az AMD egyre több fronton szeretne támadást indítani a konkurens Intel ellen, ezen nemes harcában pedig sokat segítene az AMD-nek, ha az Intel XScale processzorai ellen bevethetné a felvásárolni kívánt Alchemy Semiconductor-féle MIPS-alapú processzorokat. Amennyiben egyébként a felvásárlásra sor kerül, az AMD lényegében egyik pillanatról a másikra egy olyan komoly konkurenciaharcot biztosító piaci szegmensbe kerül, ahol többek között az NEC-vel, a Toshiba Corporationnel, az Integrated Device Technology-vel és a PMC-Sierrával is fel kell majd vennie a harcot.

Az AMD által állítólagosan bekebelezni kívánt Alchemy Semiconductorról tudni kell, hogy az 1999-ben alapított cég a közelmúltban kezdte meg az általa kifejlesztett Au1000 típusjelzésű processzor, illetve az ezen processzorra épülő beágyazott rendszerek sorozatgyártását és forgalmazását. Az Au1000-es processzor jelenleg két változatban kapható, melyek közül az 500 MHz-es frekvencián ketyegő modell 1 W-ot, a 400 MHz-es frekvenciájú verzió pedig mindössze 0,5 W-ot fogyaszt. Az Alchemy ezen processzorai teljesítmény/fogyasztás adataik alapján a közép-, illetve high-end kategóriás mobil chipek közé tartoznak, vagyis éppen oda, ahova az Intel a közeljövőben debütáló XScale processzorait szeretné pozícionálni. A helyzet tehát adott, vagyis miután az AMD az asztali számítógépekbe szánt processzorok piacán már meg tudta lepni az Intelt, most egy, számára lényegében teljesen új piaci szegmensben is szerencsét kíván próbálni, ehhez pedig fel kívánja vásárolni az immár komoly tapasztalatokkal rendelkező Alchemy Semiconductort.

Egyébként ha jobban belegondolunk, rájöhetünk, hogy az AMD valamikor nem is olyan régen, a '90-es évek közepén már képviseltette magát ebben a piaci szegmensben, azonban akkoriban a RISC-alapú Am29000-es processzor piacradobása után szépen csöndben kivonult a piacról. Az Intel ezzel szemben a StrongARM chipek képében igazi "ékkőre" talált, ugyanis az Intel jelenleg is nagy sikerrel árusítja ezen processzorait, és tudni lehet, hogy a közeljövőben debütáló vadonatúj Intel XScale processzorok is kompatibilisek lesznek a nagysikerű előddel. Végül pedig érdekesség, hogy az Alchemy Semiconductor alapítói közül Rich Witek, és Greg Hoeppner évekkel ezelőtt még a StrongARM fejlesztőcsapat jeles képviselői voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)