JohnnyCage

Megjelent az 1,3 GHz-es Duron processzor

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) hétfőn -korábbi terveinek megfelelően- piacra dobta költséghatékony Duron chipjeinek legújabb, 1,3 GHz órajelű változatát, amelyet a társaság a szintén 1,3 GHz-es Intel Celeron vetélytársának szán.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú társaság új, 1,3 GHz-es Duron processzora elsősorban a belépő szintű vállalati, illetve otthoni számítógépek szegmensét célozza, és a chipóriás Intel Corp. leggyorsabb, szintén 1,3 GHz órajelű Celeron chipjének állít igen ütőképes konkurenciát.


Az AMD Duron processzorvonalának legújabb tagja várhatóan mintegy 8-10 százalékos teljesítménynövekedést fog nyújtani elődjéhez, a közelmúltban kiadott 1,2 GHz-es változathoz képest. A 100 MHz órajelnövekedés azonban komoly jelentőséggel bír a társaság számára a rivális Intellel folytatott konkurenciaharcban, mivel a társaság költséghatékony (olcsó) CPU vonalának tagjai így mind teljesítmény, mind órajel terén felveszik a versenyt az Intel 130 nm-es technológiával készülő Celeron chipjeivel.

A processzorpiac alsó szegmenséért folytatott küzdelem következő állomása várhatóan az Intel első Pentium 4-alapú Celeron chipjeinek megjelenése lesz, valamikor az év folyamán. Az AMD természetesen a közeljövőben sem kíván lemaradni elsőszámú riválisától, és az év további részében is folyamatosan adja majd ki az újabb modelleket.

Az AMD hivatalos sajtóközleménye szerint az 1,3 GHz-es Duron processzor darabára ezres, vagy nagyobb tétel vásárlása esetén 118 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #18
    Meg gyakorlatilag is viszi a 266-os FSB-t a KT7A,az viszont más kérdés hogy jönnek ki hamisitott meg shit szériák az abitból is, nade
    a számtech. már csak ilyen :-)
  • _HABLA_ #17
    Remélem nem gondolod komolyan, hogy az számít valamit, hogy a lapod nem támogatja a DDR-t, ebbe simán belemegy az 1.3-as duron. Az hogy a chipset DDR vagy nem az ettől teljesen független. A 266-os FSB-jű újabb processzorokat viszont elméletileg csak a KT7A-ba lehet belerakni.
  • Zerg #16
    Hali!

    Ez a dolog a XP-kre vonatkozott. Hala Istennek az uj Duronok ragyogoan jol mennek az oreg Abit KT7-essel (100 MHz FSB, 200 MHz EV6).
    Szorzot a jelenlegi biossal 14-re tudom beallitani.
    A szukseges fesz is beallithato. Tehat gyakorlatilag nincs akadaja az uj proci tokeletes mukodesenek az Abit KT7-es lapban.
    Azt hogy a 0,13-as Duronok is mennek e majd ezzel a lappal, azt nem lehet tudni, de nem tartanam meg azt sem kizartnak.
    Az AMD-nek nem erdeke, hogy minden procinal alaplapot is csereljunk. Az AMD nagyon kis szeletet kepvisel a K7-es procikat fogado alaplapok chipkeszlet piacan. Ellenben az Intel eleg nagy szazalekban lefedi a sajat prociajihoz valo chpiset piacot is, tehat O tobbek kozott ezert sem torekszik a hosszab tavu kompatibilitassal sem. Azaz ominozus XP KT7A utkozes sem az AMD hibaja, hanem az Abitnal voltak gondok...

    Zerg
  • Tomcat.no1 #15
    Nekem Acorp 7KTAP laplapom van és az 1.4Ghz-ig fogadja BIOS frissités nélkül a 200Mhz-es FSB-s Duron és Athlon procikat... Viszont ez sem tud DDR SDRAM-ot :(
  • KIP #12
    A lenyeg, hogy az Intel szorult helyzetben van,mer
    a rulez AMD bizony joval jobb:-), es egy kis versenyhelyzet mindig jo hatassal van az arakra...
  • Laalee #10
    ez tok jo belepö szintu vallalati gep :) minek 1,3 gigas gep office hoz?:) aki meg mar profi az office ban az kap halado gepet 1900+ os xp vel :)
  • Zerg #8
    Amiert nekem tetszik az az, hogy a 2000 nyaran vett Abit KT7-esbe bele tudom tenni. Nyaron jo csere lesz ez egy Duron 600-asrol. Addigra 2 eves lesz a lapom, de meg mindig tudok belerakni uj procikat. Nem rossz...
  • hugi_0 #6
    de szep kep "engem is megfogott"