JohnnyCage

Bluetooth funkciók a Palm terveiben

A Broadcom Corp. és Palm Inc. cégek az elmúlt napokban bejelentették, hogy a két társaság közösen dolgozik egy Bluetooth architektúra kifejlesztésén a Palm következő generációs PDA kéziszámítógépeihez.

Az architektúra a társaságok tervei szerint a Broadcom Blutonium adó-vevő rendszerére fog épülni, amely a Bluetooth protokolt alkalmazza a rövidtávú drótnélküli adatkapcsolatokhoz. A Bluetooth képességekkel ellátott Palm eszközök 1 Mbps sebességgel lesznek képesek drótnélkül kapcsolódni olyan eszközökhöz, mint például a Bluetooth-képes nyomtatók, PC-k, mobiltelefonok, és digitális fényképezők. A Bluetooth technológia előnye az infravörös megoldásokkal szemben, hogy az eszközöknek nem szükséges rálátással rendelkezniük egymásra a kommunikációhoz, mivel az mikrohullámú (2,4 GHz) rádióadás segítségével zajlik. A vállalati felhasználók számára a Bluetooth-képes Palm eszközök különösen nagy jelentőséggel fognak bírni, mivel a kéziszámítógépeket a drótnélküli hálózatba kapcsolva jelentősen leegyszerűsödik az adatok továbbítása.

A svéd telekommunikációs óriás Ericsson AB, illetve később a készülő megoldás támogatói által kifejlesztett Bluetooth technológia immár közel három éve jelen van a piacon. A megoldás, amelyet a társaság mobiltelefonok és egyéb, közelben lévő eszközök drótnélküli összekapcsolásához fejlesztett ki, azonban csak lassan kezdett elterjedni. A Bluetooth eszközöket kezdetben a különféle gyártók készülékei között fellépő inkompatibilitási problémák hátráltatták, majd pedig a Bluetooth vezérlőchipek magas ára akadályozta meg a technológia széleskörű elterjedését. A rivális 802.11b drótnélküli kommunikációs megoldás ráadásul jóval több követőre talált, sőt a két technológia között még interferencia problémák is felléptek.

Egyre több jel utal azonban arra, hogy a Bluetooth immár felnőtt, a kezdeti problémák megoldódtak, a vezérlőchipek árai pedig gyors ütemben esnek. Ennek megfelelően egyre több gyártó és szoftvercég épít Bluetooth támogatást megoldásaiba. A Microsoft a közelmúltban jelentette be, hogy legújabb beágyazott rendszere, CE.net már támogatja a Bluetooth technológiát, a Palm lépése pedig szintén jelentős sikernek számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!