JohnnyCage

Közös chipgyárat építenek a japán óriáscégek?

Tizenegy vezető japán félvezetőgyártó, köztük a Hitachi Ltd. és az NEC Corporation egy olyan közösvállalkozást készül indítani, amelynek célja egy következő generációs chipeket gyártó együttes üzem építése, illetve működtetése.

A szakmai körökben komoly meglepetést okozó hírt a Nihon Keizai Shimbun japán napilap közölte le vasárnap, a tervekhez közel álló ipari hírforrásokra hivatkozva. Amennyiben a projekt, amely kategóriájában jelenleg példa nélkül álló ipari összefogást feltételez megvalósul, a chipgyártó üzem építése még a jövő évben megkezdődik.

Bár a japán chipgyártó cégek technológiai szinten már korábban is kötöttek széleskörű együttműködési megállapodásokat, a mostani lenne az első olyan eset, amikor a cégek a chipgyárat is megosztanák egymás között. A projekt keretében a cégek, köztük a Mitsubishi Electric, a Toshiba, a Fujitsu, az Oki Electric, a Matsushita Electric (Panasonic), a Hitachi, és az NEC, elsősorban a rendkívül bonyolult, következő generációs chipek gyártásához szükséges, óriási összegeket felemésztő gyárak építési költségeit kívánják felosztani. Az érintett cégek közül ezidáig egy sem erősítette meg a Nikkei hírét, amely szerint egyébként a résztvevő cégek teljes listája, illetve az egyes gyártók beruházásainak összege 2002 tavaszán válik véglegessé.

A japán cégek összefogása nem véletlen, mivel a társaságok a Dél-Koreai és amerikai riválisokhoz képest az utóbbi időben meglehetősen rosszul szerepelnek, és így nehezen tudják előteremteni a beruházás óriási összegét. A közösen épített, illetve működtetett gyár egyébként kezdetben 100 nm-es csíkszélességet fog alkalmazni, és elsősorban digitális televíziókban, illetve kommunikációs eszközökben alkalmazott rendszerchipeket fog gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanya_ #1
    nyomulnak a japók, hajrá konkurenciaharc