JohnnyCage

2002 elején megoldódnak a P4 szállítási problémái

A világ legnagyobb chipgyártója a jövő év első negyedében kiküszöböli a Pentium 4 processzorokból jelenleg fennálló hiányt, derült ki a társaság egyik vezetőjének nyilatkozatából.

Jason Chen, a chipóriás ázsiai részlegének általános menedzsere a napokban adott interjúja során úgy nyilatkozott, a Pentium 4 processzorok hiánya, amely különösen Ázsiában érezhető, 2002 első negyedévében minden bizonnyal véget fog érni. A P4 CPU szállítmányokat illetően jelenleg a legrosszabb helyzetben Dél-Korea van, amely országba az utóbbi két hónapban a Pentium 4 CPU rendelések jelentős része egyáltalán nem érkezett meg, a leszállított chipek pedig csak komoly késésekkel érkeztek meg. Dél-Koreában az utóbbi időben még olyan óriáscégek sem kapták meg időben az Inteltől rendelt P4 chipeket, mint a Samsung Electronics.


Chen szerint a hiány elsősorban a várakozáson felül alakuló keresletnek tudható be. Amikor az Intel a Pentium 4 kiadásakor közölte, hogy 2001 végére le kíván számolni az asztali rendszerekbe készülő Pentium III chipekkel, sokan túl optimistának találták a cég terveit. A Pentium 4 erőteljes népszerűsítése, valamint a chip árának sorozatos, drasztikus lecsökkentése azonban eredményre vezetett.

Az Intel eladási mutatói szerint a társaság a harmadik negyedévben négyszer annyi P4 chipet adott el, mint a megelőző, második negyedévben. A negyedik negyedév eladásai a megelőző három hónap eladásainak kétszeresét érték el. A várakozáson felül alakuló kereslet kielégítése érdekében a társaság a jövő év elején növeli P4 gyártókapacitását, azt azonban nem tudni, hogy az óriáscég mekkora többletszállítással számol 2002 első negyedében.

A kérdésre, hogy a jelenleg tapasztalható hiány miatt a kereskedők a közeljövőben nem fognak-e túlzottan sok Pentium 4 processzort rendelni, Chen azt válaszolta, a jelenlegi bizonytalan helyzetben mindez könnyen elképzelhető. A Pentium 4 CPU-k mellett az Intel jelentése szerint a társaság i845 Brookdale chipkészleteinek eladási mutatói is felülmúlták a várakozásokat. A DDR-alapú i845D szállításai jelenleg már meghaladják a korábbi, PC133 SDRAM verzió szállítási mennyiségét, derült ki Chen nyilatkozatából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #3
    Nem kellett volna addig forgalmazni még nem tudják gyártani