Franczy

Hibás Nikon digitális fényképezőgépek

A kiváló minőségű fényképezőgépek gyártásával foglalkozó Nikon cég a napokban felfüggesztette az egyik, közelmúltban bemutatott high-end kategóriás digitális fényképezőgépének a forgalmazását. A forgalmazás felfüggesztésére azért volt szükség, mert egy nemrégiben felfedezett szoftverhiba folytán, amennyiben a fényképezőgépet előbb kapcsolják be, mint hogy levennék a lencsét védő kis műanyag sapkát, a digitális fényképezőgép bizonyos körülmények között működésképtelenné válhat.

Különböző források szerint a Nikon szakemberei az elmúlt hét folyamán fedezték fel a Nikon Coolpix 5000 típusú high-end kategóriás digitális fényképezőgép hibáját, mely véletlen felfedezést követően a cég azonnal fel is függesztette a masina forgalmazását. Mike Rubin, a Nikon termékmenedzsere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a probléma a Coolpix 5000 szoftverében rejtőzik, így a forgalmazás szüneteltetése alatt a probléma egy gyors firmware frissítéssel kiküszöbölhető, vagyis az említett típusú digitális fényképezőgépek forgalmazása hamarosan újrakezdődhet.


A Nikon szerint a probléma csak "bizonyos körülmények" között fordulhat elő, vagyis lényegében akkor, amikor a digitális fényképezőgépet előbb kapcsolják be, mint, hogy levették volna a lencsét védő műanyag sapkát. A Nikon hivatalos közleménye szerint attól függően, hogy az utolsó használat utáni kikapcsoláskor az állítható gyújtótávolságú úgynevezett "zoom" lencse milyen pozícióban volt, az ezt követő bekapcsoláskor a lencsét védő sapka közvetett módon megakadályozza a lencse helyes pozícionálását, mely olyan hibához vezethet, mely lényegében lebénítja a készüléket, és amely problémát a felhasználók nem tudnak maguk orvosolni.

A probléma annál is inkább kínos a Nikon számára, mert nem egy belépőszintű digitális fényképezőgépről van szó, hanem egy a cég által high-end kategóriába sorolt, mintegy 1100 dolláros áron kapható nagy tudású eszközről. Rubin elmondta, hogy mivel a Coolpix 5000 esetében egy lényegében pár napja debütált vadonatúj modellről van szó, az Egyesült Államokban eddig mindössze pár ezer darabot adtak el belőle, és az eddigiekben állítólag még egyetlen dühödt vásárló sem jelentkezett azzal, hogy a fenti probléma miatt lebénult volna a vadonatúj digitális fényképezőgépe. Ezzel szemben érdekes, hogy a fotózással kapcsolatos internetes fórumokon számtalan, nem éppen nyugodt Nikon Coolpix 5000 tulajdonos számolt be a bosszantó problémáról. A Nikon egyébként természetesen teljesen ingyen megjavítja a szervizekbe visszavitt digitális fényképezőgépeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zice #6
    én inkább Sonyt veszek:)