Franczy

Egy VIA és egy SiS chipsetes új P4-es alaplap

Úgy tűnik, hogy az év vége felé közeledvén az alaplapgyártó cégek jól belehúztak, hiszen mostanság nem telik el úgy nap, hogy ne jelentenének be legalább egy pár új alaplapot, melynek természetesen mi, azaz az egyszerű felhasználók csak örülhetünk.

Az egyik ilyen, a napokban debütált újdonság Elitegroup P4VMM névre hallgat, és nem más, mint egy a VIA cég közelmúltban bemutatott P4M266-os chipkészletére épülő, MicroATX formátumú alaplap, mely az újabb, Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorok fogadására képes. Az Elitegroup újdonságán található két DIMM memóriafoglalat maximálisan 2 GB PC1600-as, illetve PC2100-as DDR SDRAM memória befogadására képes, ezenkívül pedig három PCI slot, egy AGP4x-es slot és egy CNR slot is az alaplap részét képezi. Az Elitegroup P4VMM a P4M266-os chipset révén természetesen egy S3 Savage4-es integrált grafikus vezérlővel is el van látva, ezenkívül pedig említésre méltó még az új Elitegroup ATA/100-as kompatibilitása, mely a VT8233-as típusjelzésű déli hídnak (South Bridge) köszönhető. Ezenkívül nem szabad megfeledkeznünk a Realtek 8100/B típusú, 10/100-as integrált Ethernet kontrollerről, valamint az ugyancsak integrált AC'97-es hangrendszerről sem, vagyis bizton állíthatjuk, hogy az Elitgroup P4VMM a maga kategóriájában mindenképpen nagy tudású, ütőképes megoldásnak bizonyul. Ezzel együtt az Elitegroup újdonságának kemény piaci harcot kell majd folytatnia a különböző SiS 650-es chipsetre épülő alaplapokkal, melyek ugyanis általánosságban véve gyorsabbak és ráadásul olcsóbbak is a konkurens termékeknél.

Ha már az imént említésre került a Silicon Integrated Systems, azaz a SiS, szóljunk pár szót a tajvani chipgyártó cég egy másik, közelmúltban debütált és ugyancsak sikeres chipsetéről, pontosabban egy erre a chipsetre épülő alaplap újdonságról. A SiS-féle chipset nem más, mint a SiS 645, a rá épülő egyik legújabb alaplap pedig a Chaintech cég 9SJD típusjelzésű újdonsága, mely az ígéretek szerint egy rendkívül olcsó, ám ennek ellenére nagy tudású és kiváló teljesítményű alaplap lesz. A Chaintech 9SJD egy normál ATX formátumban készülő alaplap, mely a Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorok fogadására hivatott, három DIMM memóriaslotjába pedig maximálisan 2 GB PC2700-as, illetve 3 GB PC1600/PC2100-as DDR SDRAM memóriát lehet behelyezni. Ezenkívül egy AGP4x-es slot, öt PCI slot, hat darab 1.1-es USB port, egy C-media 8738 típusú hatcsatornás integrált hangrendszer, egy Smartcard Reader (W83L518D), valamint a SiS961-es déli híd révén egy ATA/100-as kontroller is az új Chaintech alaplap részét képezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!