Franczy

Már kaphatóak az új i845-ös alaplapok

Ahogy az várható volt, a távol-keleti számítástechnikai kereskedések polcain a napokban feltűntek az első olyan alaplapok, melyek már a Pentium 4-es platformra szánt, DDR memóriatámogatással rendelkező második generációs i845-ös chipkészletre, vagyis az i845 B-Step-re épülnek.

Az Intel hivatalosan ugyan csak december 17-én jelenti majd be ezt a sokak által várva várt új alaplapi chipsetet, az alaplapgyártó cégek raktáraiban azonban természetesen már jó ideje ott vannak ezek az új Intel chipset szállítmányok, ugyanis az Intel pár hete már megkezdte a chipset tömeggyártását és a különböző alaplapgyártókhoz történő kiszállítását. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy ezen gyártók közül néhány egyszerűen nem tudta kivárni az új Intel chipset hivatalos debütálását, azaz már napokkal, vagy akár hetekkel előtte megkezdte új alaplapjainak a forgalmazását. Ahogy azt egyébként az elmúlt időkben megszokhattuk, ezek a még "friss ropogós" termékek először Japánban kaphatóak, így a japán felhasználók az elmúlt napokban akár már birtokukba is vehették például az MSI, vagy az FIC vadonatúj i845-ös alaplapjait.


Az MSI napokban debütált, i845 B-step chipsetre épülő alaplapja az MSI 845 Ultra-AR típusjelzést viseli magán, és egyáltalán nem meglepő módon az újabb, Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorok fogadására hivatott. Az MSI újdonságán található három DIMM memóriafoglalatba a PC1600-as, illetve PC2100-as szabványnak megfelelő DDR SDRAM memóriamodulokat lehet behelyezni, ezenkívül pedig egy AGP4x-es slot, öt PCI slot, egy CNR slot, egy Promise 20276 típusú ATA/133-as IDE RAID kontroller, valamint egy C-media gyártmányú, integrált hangrendszer is az alaplap részét képezi. Az MSI 845 Ultra-AR ára 170 dollár.

A japán piacon nemrégiben bemutatkozott FIC VC15 típusjelzésű újdonság, egy ugyancsak az új i845-ös chipsetre épülő, Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es chipekhez készített alaplap, melyen a fentebb említett MSI alaplaphoz hasonlóan három DIMM memóriafoglalat található, melyekbe PC1600-as, illetve PC2100-as DDR SDRAM memóriákat lehet belehelyezni. Az FIC VC15 említésre méltó részegysége az integrált, Realtek gyártmányú 10/100 Mbit-es Ethernet kontroller, azonban az alaplapra integrált AC'97-es hangrendszerről, az AGP4x-es slotról, a hat PCI slotról, valamint a CNR slotról sem szabad megfeledkeznünk. Az FIC VC15 ára 155 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!