Csabi

Két rivális notebook, két rivális CPU

A hordozható számítógépek az utóbbi időben mind mobilitás, mind teljesítmény szempontjából sokat fejlődtek. Azonban a notebookok hatékonyságához szorosan hozzátartozik a minél hosszabb akkumulátor élettartam biztosítása is, amely egyre fontosabb szemponttá válik az összes mobil készülék esetében. Természetesen ezen a téren is komoly fejlődés mutatkozik, ami leginkább a korszerű, alacsony fogyasztású hardver komponenseknek köszönhető. Amikor a Compaq és a Fujitsu kifejlesztette a legújabb Evo és LifeBook P szériás notebookokat, akkor különös figyelmet fordítottak a megfelelő teljesítmény és az alacsony fogyasztású működés összehangolására.

A Compaq Evo N200 notebook a 700 MHz-es Pentium III-M ULV (Ultra Low Voltage) processzorra épül, amely támogatja a SpeedStep technológiát is. Ez a CPU órajelét 700 és 300 MHz között képes változtatni annak megfelelően, hogy milyen üzemmódban működik a notebook. A tesztek szerint az Evo N200 alapesetben valamivel több mint két óráig használható egy feltöltéssel, de kiegészítő akkumulátorok segítségével ez még néhány órával meghosszabbítható. Az Evo N200-ban többek között 192 MB memória, egy 20 GB kapacitású merevlemez és egy 10,4 colos kijelző található. Ennek a konfigurációnak az ára 1799 dollár.


A LifeBook P notebookok és az Evo N200 közötti legjelentősebb különbség, hogy a Fujitsu számítógépei a Transmeta Crusoe TM5800 processzorra épülnek. A Transmeta CPU-ja is képes a frekvencia dinamikus változtatására, vagyis annak megfelelően állítja be az órajelet, hogy éppen mekkora a processzor kihasználtsága. Ennek köszönhetően a fogyasztás jelentősen csökkenthető. A LifeBook P szériás modellekhez alapesetben járó akkumulátorokkal a tesztek szerint körülbelül 3,5 óráig lehet használni a számítógépet. Az 1699 dollárba kerülő LifeBook P notebookhoz többek között 256 MB memória, egy 20 GB kapacitású merevlemez és egy 10,6 colos LCD kijelző tartozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hahoocsi #4
    Koshnak igaza van, de nekem pl. van olyan haverom, aki útközben nem használja a notebookját, csak az a lényeg, hogy viszonylag könnyen be lehessen a fősuli koleszába cipelni. Szóval, hogy jó-e attól függ, mire kell.
  • Inquisitor #2
    Öööö 15"-os kijelzővel ...