JohnnyCage

Az ACER-től vesz SouthBridge chipeket az ATI

A grafikus processzorokat gyártó ATI Technologies a közeljövőben a PC alaplapi chipkészletek piacára is belép integrált grafikus megoldásával, az A3-mal, amelyet az ACER SouthBridge chipje fog kísérni az alaplapokon.

A grafikus chipjeiről és azokra épülő videókártyáiról ismert ATI Technologies már korábban bejelentette, hogy integrált grafikus alaplapi chipkészlet kiadását tervezi az Intel Pentium 4 processzorához. Az A3 elnevezésű chipkészlet a rivális nVidia nForce nevű chipkészletének vetélytársa lesz, bár ez utóbbi egyelőre az AMD Athlon és Duron processzorait fogja támogatni.

Az Intel és az ATI Technologies keresztlicensz szerződésben állnak egymással, így nem igazán meglepő, hogy az A3 a Pentium 4-et fogja támogatni. Ennél némileg meglepőbb azonban, hogy a hírek szerint a chipkészletnek AMD-alapú változata is készül majd. Az AMD chipsetlicensszel bizonyára nem lesz problémája a társaságnak, mivel az AMD szabad kezet ad a külső cégeknek az Athlon- és Duron-alapú chipkészletek fejlesztésére és gyártására. Az AMD hozzáállása érthető, a nagy chipset-választék előnyös a cég számára.

Az ATI új A3 megoldása tulajdonképpen csak egy integrált grafikus maggal rendelkező Northbridge chip. Saját Southbridge fejlesztésére nem volt szükség, mivel ezt a feladatot tökéletesen ellátják az ismert chipsetgyártók modelljei. Az ATI képviselői korábban már beszéltek arról, hogy a társaság az A3-hoz a tajvani ACER Labs. Inc. (ALi) által gyártott Southbridge chipeket fogja ajánlani. A legfrissebb hírek ezt igazolni látszanak, az ALi-hoz közeli hírforrások ugyanis arról számoltak be, hogy az ATI Technologies rendelni fog ilyen chipeket a társaságtól. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ALi külön az ATI számára kifejlesztett Southbridge chipeket szállít-e majd, vagy általánosan elérhető modelleket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!