Franczy

Új SiS 645-ös alaplapok

Az Elitegroup (ECS) nyomdokaiban haladva a cég kínai leányvállalata, a PC Chips is bejelentette a napokban első, SiS 645-ös chipsetre épülő alaplapját. Az eddigiekben megszokhattuk, hogy a PC Chips lényegében egy az egyben az anyacég Elitegroup által kifejlesztett alaplapokat dobja piacra más néven, azonban most nem erről van szó, ugyanis a PC Chips által gyártott 931LR típusjelzésű alaplap nem egyezik meg az Elitegroup P4S5A típusú boardjával.

A PC Chips 931LR egy normált ATX formátumban készülő alaplap, mely a PC Chips és az Elitegroup által XP4-nek nevezett északi hídra (North Bridge) épül, mely nem más mint a SiS 645-ös északi híd. A PC Chips újdonsága az újabb, Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorok fogadására képes, ezenkívül pedig az alaplapon található két DDR DIMM memóriaslotba maximum 2 GB PC2100-as, illetve PC2700-as DDR SDRAM, a két normál DIMM memóriafoglalatba pedig maximum 2 GB jóöreg PC133-as SDR SDRAM memória helyezhető be. Természetesen az alaplapban nem keverhető a két memóriatípus, tehát a rendszer vagy DDR-es, vagy sima SDR-es. Az alaplap részét képezi ezenkívül egy AGP4x-es slot, mindössze két PCI slot, egy AMR slot, egy AC'97-es integrált hangrendszer, két USB port, egy 10/100-as Ethernet kontroller, valamint opcionálisan egy AMR V.90 Fax/Modem kártya. A PC Chips 931LR megjelenésének időpontja még nem ismert, de különböző források szerint hamarosan feltűnik majd a számítástechnikai kereskedések polcain.

Az MSI-t, az Elitegroupot és a PC Chips-et követően a Soltek vezetői is úgy gondolták, hogy mindenképpen érdemes lenne meglovagolni a SiS cég 645-ös alaplapi chipkészletének a sikerét, így a cég képviselői a napokban bejelentették, hogy hamarosan világszerte kapható lesz a Soltek SL-85DRS típusjelzésú új alaplapja, mely korábban bejelentett társaihoz hasonlóan DDR memóriatámogatást valósít meg a Pentium 4-es platformon. Az új Soltek alaplap három DIMM memóriafoglalatába maximálisan 3 GB PC2700-as (DDR333), illetve PC2100-as (DDR266) DDR memóriát lehet behelyezni, ezenkívül pedig hat PCI slot, egy AGP4x-es slot, egy Ultra ATA/100-as kontroller, egy AC'97-es integrált hangrendszer, valamint négy USB port is megtalálható a boardon, mely az ígéretek szerint kiváló tuninglehetőségeket biztosít a felhasználók számára. Így a Soltek SL-85DRS típusú újdonságán a BIOS-ból szabadon állítható lesz a processzor szorzója, Vcore feszültsége, valamint rendszerbusz frekvenciája, az új board ára azonban jelenleg még ismeretlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!