JohnnyCage

A Nokia átvette az európai PDA piac vezető helyét

A finn Nokia az elmúlt negyedévben egy évvel korábbi eredményét majdnem megduplázva átvette az európai PDA piac vezető pozícióját a rivális Palmtól.

A globális mobiltelefon piacon is piacvezető Nokia jelentős előnyre tett szert mindkét nagy riválisával, a Palm Inc. és a Compaq Computer Corp. cégekkel szemben. A Canalys piackutató cég jelentése szerint a PDA piac a harmadik negyedévben összeségében 16 százalékkal visszaesett 2000 harmadik negyedévéhez képest. Mindez egybevág a Gartner Dataquest mutatóival, amelyek arról árulkodnak, hogy a vállalati felhasználók nem vásároltak PDA-kat az elmúlt negyedévben. Az idei év első kilenc hónapja azonban még így is 33 százalékos növekedést mutat a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.

A Canalys jelentése szerint a Nokia 28,3 százalék piaci részesedést ért el, köszönhetően az időszakban eladott 152335 Communicator 9210-es készülékének. A Palm 108445 eladott PDA-val 20,2 százalék részesedéssel a második legnagyobb gyártó Európában, a Compaq pedig 66925 (12,4%) eszközével a harmadik helyet vívta ki. A hármast a Casio, majdpedig a Handspring követi 11,4 és 7,7 százalékkal (61550 illetve 41450 darab).


A Nokia feltörése a jelek szerint bőven konpenzálta a Psion visszaesését. A Psion a tavalyi harmadik negyedévben 100710 PDA-t adott el (15,6 %), ez az eredmény mostanra azonban 16190-ra csökkent (3 %). A Nokia jóvoltából azonban a Psion eszközökben is használatos Symbian OS (EPOC) operációs rendszer az élre tört, 34 százalékos piaci részesedéssel. A Palm OS 29,9 százalékkal a második, a Windows CE pedig 20,8 százalékkal a harmadik helyet foglalja el.

A Canalys jelentése szerint a Nokia várhatóan a negyedik negyedévben is megőrzi vezető helyét Európában. A finn cég Communicator 9210 készülékei leginkább az Egyesült Királyságban népszerűek, köszönhetően a társaság óriási reklámhadjáratának, valamint a mobilszolgáltatókkal fenntartott partnerkapcsolatának. A konkurencia termékei közül a Pocket PC piacon a felhasználók megvárták a Pocket PC 2002 operációs rendszer múlthavi megjelenését, a jelenlegi, illetve leendő Palm felhasználók pedig a következő generációs, ARM-alapú eszközökre várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!