JohnnyCage

A Sharpnak nem kell Crusoe az amerikai piacon

A Sharp Japánban árul olyan mini-notebookokat, amelyek a Transmeta alacsony fogyasztású Crusoe processzorára épülnek. A gyártó az amerikai piacon azonban ragaszkodik az Intel CPU-ihoz.

Az amerikai Sharp Systems, amely a japán cég egyik divízója, a chipóriás Intel szuperalacsony tápfeszültségű, 600 MHz-es Mobile Pentium III processzorait választotta PC-UM20 és PC-UM10 típusú mini-notebookjaihoz, és nem alkalmazza a Transmeta chipeket. A társaság képviselője szerint az ok egyszerű: "Az üzleti felhasználóink egyértelműen Intelt akarnak." A képviselő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Sharp Systems nem is tervez Crusoe-re épülő sub-notebookot kiadni az Egyesült Államokban.

A Transmeta Corp. hozzávetőleg két éve áll harcban az Intellel a kisméretű notebookok piacáért. Mivel a Crusoe-alapú notebookok elsősorban Japánban kaphatóak, a társaság megpróbálja elérni, hogy chipjei nagyobb teret hódítsanak az európai és amerikai piacon is. A Transmeta ezen próbálkozása azonban rendre sikertelen marad, ugyanis még a Crusoe-alapú eszközzel rendelkező gyártók, mint a Sharp sem akarják kiadni az eszközöket Európában vagy az USA-ban. Pedig mindez rendkívül egyszerű lenne, hiszen a cégek Japánban árulják a modelleket.

A Transmeta-nak mostanság meglehetősen rosszul megy a sora. A társaság forgalomban lévő TM5600 és TM5400 Crusoe chipjei 667 MHz-es legnagyobb órajelükkel, illetve még ehhez képest is kis teljesítményükkel messze elmaradnak az Intel és AMD modellektől. A társaság új, TM5800-as processzora néhány héten belül jelenik meg 800 MHz-es órajellel. A chipnek azonban már idén januárban a piacon kellett volna lennie 1 GHz-es órajellel. A társaság vezetőinek elmondása szerint a tajvani TSMC gyáraiban készített TM5800-as chipekkel éltettartambeli problémák merültek fel, a legyártott processzorok hamar tönkrementek. A probléma orvoslása azonban jelentős késéseket okozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!