Franczy

FBI: fokozni kell a számítógépes rendszerek biztonságát

Az FBI a napokban kiadott egy nyilatkozatot, melyben felhívják az amerikai rendszergazdák figyelmét arra, hogy a rájuk bízott számítógépes rendszerekre próbáljanak meg minden eddiginél jobban vigyázni, és próbálják meg megduplázni a rendszerek biztonságát. Az FBI ezen felhívását a múlt hét kedden New Yorkban és Washingtonban történt rendkívül véres terroristatámadásokat követően tartotta fontosnak nyilvánosságra hozni. Az FBI terroristaellenes részlege arra kéri az IT technológiában érdekelt cégeket, hogy számítógépes rendszereik védelmét nemcsak technológiailag, hanem fizikailag is próbálják meg megerősíteni, bár azzal a felhívás készítői is tisztában vannak, hogy egyelőre még a rendkívül fejlett Egyesült Államokban is csak utópia lehet a százszázalékos biztonsággal rendelkező számítógépes rendszer fogalma.

A múlt héten történt amerikai terrortámadások óta eltelt napokban az FBI-on kívül a számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó cégeknek is egyre több dolga akadt, hiszen az események után egyre többen félnek attól, hogy számítógépes rendszereiket, illetve az azokon tárolt adataikat valamilyen cyber-, vagy esetleg fizikai támadás érheti. A biztonsági rendszerekkel foglalkozó RedSiren Technology cég például minden ügyfelének azt tanácsolta, hogy amennyiben megoldható, akkor minden olyan webszervert csatlakoztassanak le az internetről, melyek nem létfontosságúak a az adott cég működését illetően. A RedSiren Technology ezt a tanácsot annyira fontosnak és betartandónak találta, hogy a napokban a cég még a saját webszervereit is kikapcsoltatta. Persze egyáltalán nem biztos, hogy üdvözítő lenne, ha minden cég bezárná weboldalait, hiszen az arab terroristák sajnos a jövőben is sokkal inkább bombákat, vagy esetleg utasokkal teli repülőgépeket használnak majd céljaik elérésére, mintsem hogy azzal foglalkozzanak, hogy egyes cégek adatait ellopják, vagy website-okat csúfítsanak el. Mindemellett tény, hogy a világ számítógépes rendszerei napjainkban még nagyon sok sebezhető ponttal rendelkeznek, a dologban csak az a szomorú, hogy egy ilyen terroristatámadásnak kellett megtörténnie ahhoz, hogy a világ - és az FBI - rádöbbenjen arra, hogy milyen veszélyeket rejthet magában az információs technológia.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy országunk jelen pillanatban mennyire sebezhető. Tény, hogy az Egyesült Államok működése nagyon nagymértékben függ a számítógépes rendszerektől" - nyilatkozta Daine Gary, a RedSiren Technology egyik vezetője, aki egyben az FBI InfraGard tanácsának is tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!