Csabi

Felmérés az Internet biztonságáról

Az Internet egyre több munkahelyen érhető el, ami természetesen számos előnnyel jár, ugyanakkor nagyon komoly biztonsági kérdéseket is felvet. Ennek oka, hogy a vállalatok bizalmas adatai illetve információi egyre több emailbe kerülnek bele, ami komoly hátrányokat jelenthet a cégek számára. Ezenkívül az emailekben terjedő férgekkel és vírusokokkal is számolni kell.

Az NFO WorldGroup összesen 498 amerikai dolgozót kérdezett meg arról, hogy a munkahelyükön milyen módon használják az Internetet. A felmérés külön kitér az elektronikus levelezésre is. Az NFO WorldGroup szerint a megkérdezett alkalmazottak 40 százaléka rendszeresen küld és fogad olyan elektronikus leveleket, amelyekben a különböző cégek bizalmas információi is megtalálhatók, ami azt is jelenti, hogy ezen a területen 1999-hez képest 356 százalékos növekedés figyelhető meg.

A megkérdezettek 60 százaléka azt válaszolta, hogy a munkahelyükön nincsenek olyan különösebb előírások, amelyek az Internet használatát szabályoznák. Az elektronikus levelezést illetően szerencsére jobb a helyzet, ugyanis itt az alkalmazottak 86 százaléka különleges szabályokról is beszámolt. A megfelelő biztonság megteremtését nem segíti az a tény sem, hogy a dolgozók 45 százaléka magáncéllal legalább fél órát böngészi az Internetet. A nagyobb probléma viszont az, hogy az alkalmazottak 90 százaléka a munkahelyén naponta legalább 30 percet tölt magánjellegű emailek küldésével és fogadásával. Ez azért jelent gondot, mert a cégek email forgalmát megnövelik, ami kedvez a férgeknek és a vírusoknak. Egyébként a megkérdezettek egyharmada már legalább egyszer kapott fertőzött emailt.

A NFO WorldGroup felméréséből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a biztonsági szabályokon szigorítani kell. Érdekes módon a megkérdezettek 75 százaléka a munkahelyén támogatná a különböző Web és email ellenőrző rendszerek létesítését, amelyek fokoznák a biztonságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!