Csabi

A legvékonyabb Sharp notebook

A notebookok esetében a gyártók egyre inkább a minél könnyebb és a minél kisebb méretű számítógépek kialakítására törekednek. Természetesen eközben a napjainkban elvárható teljesítményről sem feledkeznek meg. Az ultravékony és ultrakönnyű notebookok fejlesztésével a Sharp már eddig is komolyan foglalkozott. A cég szakembereinek most egy olyan számítógépet sikerült kifejleszteniük, amely az eddigi legkönnyebben hordozható PC-nek számít.

Az új, PC-UM10 típusú notebookot egy magnéziumból készült burkolat védi, amely könnyű ugyanakkor nagyon strapabíró. Maga a számítógép kevesebb, mint egy kilógramm súlyú, míg a vastagsága kisebb, mint 2,5 centimétert. A notebook a már-már hihetetlen vékonyságát többek között annak is köszönheti, hogy a billentyűzet az LCD kijelző lehajtásakor visszahúzódik a számítógépbe.

A Sharp PC-UM10 a 600 MHz-es frekvenciával működő, alacsony fogyasztású Intel Pentium III ULV processzorra épül. Alapesetben 128 megabájt memória és egy 20 gigabájt kapacitású merevlemezzel rendelkezik. A 12,1 colos kijelző felbontása XGA (1024 x 768 pixel), és 16 millió különböző szín megjelenítésére képes. Az úgynevezett AGLR technológiával készül, amely tükröződésmentes használatot tesz lehetővé. A különböző perifériális eszközök, mint például a CD-ROM és a hajlékonylemezes meghajtó valamint a nagyobb kapacitású akkumulátorok külön vásárolhatók meg a számítógéphez. A Sharp PC-UM10 a cég szerint három órán keresztül működtethető akkumulátorról egy feltöltéssel. Azonban ez a külön rendelhető kiegészítő akkumulátoroknak köszönhetően akár 9 órára is meghosszabbítható.

Craig Rittenhouse, a Sharp egyik vezetője elmondta, hogy az új notebook annak ellenére, hogy rendkívül könnyű és vékony, minden olyan funkcióval rendelkezik, amelyekkel más hordozható számítógépek is. A szakember szerint az új készülék elsősorban a sokat utazó üzletemberek számra nyújt ideális megoldást.

A Sharp PC-UM10 a Windows 2000 operációs rendszerrel kerül majd forgalomba. A notebook várhatóan szeptember végétől lesz elérhető, és körülbelül 2000 dollárba (560 000 forintba) fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!