JohnnyCage

Az Intel hadilábon áll az új szabványokkal

Miután az Intel USB 2.0 periféria kommunikációs szabványát háttérbe szorította a FireWire csatoló, és a cégnek a késői érkezése miatt a 3GIO-t is egyesítenie kellett a HyperTransporttal, most a Serial ATA szabvány okoz problémát a társaságnak.

Mint azt az Intel egyik vezetője az Intel Developer Forumon elmondta, "a processzor már megvan, a jövőben nagyobb figyelmet szeretnénk szentelni a kiegészítő technológiáknak is". A jelek szerint azonban a társaság egy kissé elkésett mindezzel. Egyértelmű, hogy az Intel azért egyezett meg az AMD-vel a 3GIO és HyperTransport kommunikációs technológiák egyesítéséről, mert bár a 3GIO minden olyan funkciót elláthat, amit a HyperTransport, a technológia elkésett. Az első HyperTransport-alapú eszköz az nVidia nForce chipkészletének képében a hírek szerint még a szeptember folyamán megjelenik, a 3GIO azonban leghamarabb is csak 2003-ra készül el.

A USB 2.0 periféria interfésszel hasonló a helyzet. Az Intel a technológiát a FireWire vetélytársának szánta, de mire a USB 2.0 megjelent, a FireWire általánosan elterjedtté vált bizonyos területeken, ráadásul a USB 2.0 minimális (400->450 MBit/s) sebességelőnyét a hamarosan megjelenő 800 Mbit/s sebességű (későbbiekben 1600, majd 3200 MBit/s) FireWire változat (IEEE1394.b) eltörli. Az Intel ezért immár inkább azon az állásponton van, hogy a USB 2.0 és a FireWire kiegészítheti egymást. A USB 2.0 elsősorban külső perifériákhoz, a FireWire pedig a szórakoztatóelektronikai eszközökhöz, legfőképp a digitális kamkorderekhez lehet megfelelő.

Az Intel legutóbb a Serial ATA IDE interfész kifejlesztése közben ütközött akadályokba. A társaság az IDF-en közzétette a Serial (soros) ATA specifikációját, az IT ipar képviselői azonban inkább a merevlemezgyártó Maxtor Corp. Ultra ATA-133 (párhuzamos) szabványát favorizálják. A probléma ezesetben is elsősorban az időzítés. A Maxtor-féle Ultra ATA-133-alapú eszközök még ez évben megjelennek, a Serial ATA azonban csak 2003 környékén terjedhet el.

Az Intel Serial ATA szabványa egyértelműen gyorsabb, jobb technológia, mint az Ultra ATA-133. Az utóbbi azonban visszafelé kompatibilis a jelenlegi IDE eszközökkel, és implementálása is egyszerűbb. A Serial ATA nagyobb előrelépést jelent, alkalmazása azonban a kompatibilitás elvesztésével, valamint költséges fejlesztésekkel jár.

A Serial ATA - Ultra ATA-133 esete azonban korántsem ilyen egyszerű. A Maxtor-féle Ultra ATA-133 133 MByte/s sebességével nem nyújt elég nagy sebességnövekedést (33%) elődjéhez képest. A Serial ATA 1,5 GBit/s (192 MByte/s) sebességével nagyobb előrelépés, azonban teljesen új interfészek kifejlesztését igényli mind a vezérlőket, mind a meghajtókat illetően. A tajvani chipset gyártók már felsorakoztak az Ultra ATA-133 mellett, és a Maxtor merevlemezei is támogatni fogják az új technológiát. A Seagate azonban bejelentette, hogy nem fog Ultra ATA-133-as merevlemezt kiadni, és az Intel sem implementálja a vezérlőt alaplapi chipkészleteibe.

Jason Ziller, az Intel egyik vezetője az IDF-en elmondta, hogy a cég mindent megtesz a Serial ATA minél előbbi kiadásáért. Néhány héttel ezelőtt azonban napvilágot látott a hír, miszerint a szabvány megjelenése az Intel chipkészletekben 2002 helyett csak 2003-ban várható. A különálló Serial ATA vezérlőkártyák ellenben akár már jövőre megjelenhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #13
    "Nem 450 Mbit/s hanem 480 Mbit/s!"

    Hűha ez aztán sokat számit...
  • Lez #12
    A lényeg az, hogy az interferencia miatt a HDD-nek sokszor kell ugyanazt az adatot elküldenie a procinak, hogy az egyszer normálisan megkapja.
    Úgy tudom, hogy ez S-ATA-nál sokkal kevésbé jellemző, ezért olyankor is jelentős lehet a sebességnövekedés, ha az írási-olvasási sebesség nem éri el a 100MB/s-t, de nagy az interferencia a gépedben. Az új UATA szabványok pedig már nagyon a technológia határának közelében mozognak. Szerintetek miért kellett 33-ról 66-ra állásnál új kábelt bevezetni?
  • Laalee #1
    most komoyan minek egy ata vezerlőnek 192 mb/sec? mikor fog 1 vinyo akar 70megat atlökni masodpercenkent?