JohnnyCage

A magas ár gátolja a Bluetooth elterjedését

A Bluetooth chipeket készítő gyártók szerint a technológiára alapuló chipek és eszközök elterjedése az idei harmadik negyedévről várhatóan későbbre tolódik, elsősorban a rendszerek magas ára miatt.

Az optimista társaságok szerint a technológia alapjául szolgáló chipek ára hamarosan drasztikusan le fog csökkenni, így a Bluetooth eszközök elterjedtsége és népszerűsége 2002. elejétől ugrásszerűen megnő majd. Mások szerint azonban a technológia térhódítására legalább a jövő év második feléig várni kell, amikoris a gazdaság remélhetően fel fog lendülni.

A Bluetooth elterjedését jelenleg a technológiával kompatibilis eszközök képességei is hátráltatják, amelyek messze elmaradnak a felhasználók várakozásaitól. A chipkészítők szerint a Bluetooth eszközök gyenge pontja jelenleg a vezérlőszoftverekben van, amelyek nem elég stabilak, szolgáltatásaik pedig hiányosak. A probléma a Bluetooth 1.1 specifikáció elterjedésével részben megoldódik, de a legtöbb gyártó chipje egyelőre csak az 1.0-t támogatja.

A magas ár szintén egy hátráltató tényező. A cégek jelenleg a Bluetooth vezérlőchipek gyártásának kitelepítésén fáradoznak olyan országokba, mint például Tajvan, ahol az előállítás sokkalta olcsóbb. A chipek rádiófrekvenciás részeinek kialakítása közben azonban számos probléma adódott, amely sorozatos, több hónapos késéseket okozott.

Egyes források szerint a magas ár részben a gyártók hiányzó támogatásának az eredménye. Amennyiben a közeljövőben több új cég is csatlakozik a Bluetooth chipgyártók közé, az árak drasztikusan leeshetnek, mondják a szakértők. Szintén problémát jelent, hogy a számítógépgyártók jelenleg előnyben részesítik a Bluetoothnál jóval stabilabb 802.11b drótnélküli hálózatokat, mint jövőbeli számítógépeik hálózati rendszerét. Számos gyártó jelenleg csak, mint kiegészítőt tudja elképzelni a Bluetooth rendszert számítógépeiben, nem mint alapszolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!