JohnnyCage

Szétválik a Palm operációs rendszer és hardver részlege

A világ vezető PDA eszközöket gyártó cége a közeljövőben szét fogja választani a társaság hardvereszközöket fejlesztő és készítő egységét a Palm OS operációs rendszer fejlesztéseit és licenszelését végző részlegétől.

Carl Yankowsky, a Palm Inc. vezérigazgatója már hónapok óta foglalkozott az üzletágak szétválasztásának gondolatával. A legfrissebb hírek szerint a társaság a napokban eldöntötte, megvalósítja a szétválást, amely során a Palm Inc. Platform Solutions Group részlege, amely a Palm OS operációs rendszert fejleszti, egy különálló leányvállalattá alakul.

Az új leányvállalatot továbbra is a Palm vezetőbizottságának tagjai fogják irányítani, elnöke pedig David C. Niegel lesz, közölte a társaság. Yankowsy elmondása szerint a társaság szeretné megerősíteni a két részleg függetlenségét. A cég vezetői szerint a szétválás elősegíti a partnercégek jobb kiszolgálását, és a társaság összértéke is megnő. A szétválásra az év vége előtt fog sor kerülni.


A Palm olyan kéziszámítógép és mobilgyártóknak licenszeli Palm OS operációs rendszerét, mint a Sony, a Kyocera, és a Handspring. A társaság közvetlen hardvergyártó partnereinek száma mintegy 12, operációs rendszere pedig a PDA eszközök 88%-ában, vagyis mintegy 16 millió eszközben található meg.

A társaság becslései szerint a Palm bevételeinek 95%-a a hardvereladásokból származik, a konkurencia hatására az utóbbi időben azonban jelentősen visszaesett ezen Palm PDA eszközök kereslete. A Palm legnagyobb ellenfele a Compaq, amely iPaq eszközeivel egyre nagyobb problémát okoz a társaságnak. A Gartner piackutató cég szerint a Compaq a közeljövőben átveheti a társaságtól a vezető pozíciót a PDA eszközök piacán. A Palm több eszközt ad el, a Compaq Microsoft Pocket PC-alapú iPaq eszközei viszont jóval drágábbak, így nagyobb bevételt termelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)