Knee

Hang DSL-en keresztül

A telekommunikációs technológiák visszaesésének egyik oka az, hogy a társaságok nagysebességű hálózati kapcsolatok irányába tekintenek, amelyek olcsóbbak. A Voice-Over-DSL (VoDSL), mely egyszerű telefonkábelen keresztül is képes több vonalat nyújtani, egyszer már közel állt ahhoz, hogy széles körben elterjedjen, de azután ismét feledésbe merült. Abban az időben, amikor a befektetéshez szükséges tőkét könnyű volt előteremteni, a beinduló telefontársaságok ezt tartották alkalmas eszköznek, hogy a helyi cégek mellett olcsón és könnyen betörjenek a piacra.

Ez azonban sohasem történt meg. Az éppen beinduló vállalatoknak túl nehéz volt életben maradni, hogy teszteljék és elkezdjék az új szolgáltatást. Elemzők szerint a dolog korántsem működött annyira jól, mint a reklámok beharangozták, most viszont úgy tűnik a technológia a reneszánszát éli. "Hiszek benne, hogy a voice-over-DSL a második szakaszába ért", nyilatkozta egy elemző. A voice-over-broadband rendszer újjászületése felgyorsíthatja a helyi telefonszolgáltatók versenyét, mert a kisebb társaságok is képesek lesznek internettel kombinált szolgáltatást nyújtani, ezzel gerjeszteni a nyomást a nagyvállalatokra, akik emiatt kénytelenek újabbat, többet nyújtani ügyfeleiknek.

A VoDSL lehetővé teszi, hogy a nagysebességű internet sávszélességét több, virtuális telefonvonallá "daraboljuk", ezzel a fizikailag egy darab telefonvonalakon több hívást is lehet egyidejűleg bonyolítani. Ezzel a kis cégek is több telefonhoz juthatnak úgy, hogy elegendő sávszélesség marad az internetes forgalom lebonyolítására is. A vonal felosztása mindig a használó igényei szerint történik. Lehet 4 hagyományos, nagysebességű adatkapcsolattal, vagy például 10 telefon, kisebb maradék sávszélességgel. A technológia, legalábbis elméletben, igen vonzó a vállalkozásoknak, mert mindezt a lehetőséget viszonylag alacsony áron kapják. A Broadview árai például a Verzion árainak 11-30 százaléka körül mozognak, attól függően, hogy mennyi telefonvonalat kérünk. A VoDSL alkalmazása a szolgáltatók költségeit szintén csökkenti.

A próbaüzemen túl azonban a valódi szolgáltatás nem tudott beindulni. A TeleChoice elemzői szerint az USA-ban 10000-nél is kevesebb ilyen vonal működik, ellentétben azokkal az előrejelzésekkel, amelyek több százezernyit jósoltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #1
    aha.... ez nem erint bennunket sem ;)