JohnnyCage

Még az évben megjelennek az Elpida 130 nm-es memóriái

[DigiTimes] Az Elpida Memory még az idei év végén kiadja az első 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készített DDR és SDR-SDRAM termékeit, amellyekkel a cég a WinXP által fellendített piacon kíván előkelő helyet elfoglalni.

A memóriagyártó Elpida a cég tervei szerint a negyedik negyedévben beindítja az új, 130 nm-es technológiával készülő 256 Mbites DDR és SDR SDRAM memóriachipek és modulok tömegtermelését. A társaság emellett a közeljövőben 512 Mbites DDR és SDR SDRAM, Rambus DRAM és low power (alacsony fogyasztású) DRAM termékek kiadását is tervezi az új technológia alkalmazásával.

Az új 130 nm-es gyártástechnológiával készülő 256 Mbites DDR és hagyományos SDRAM chipek magmérete a jelenlegi változatoknak mindössze a fele lesz. Az Elpida a DRAM gyártás egy részét kihelyezte a NEC hiroshimai gyáregységébe, de a társaság partnercége, a Hitachi Nippon Steel Semiconductor Singapore is hamarosan befejezi a próbagyártást, és beindítja a tömegtermelést. Az Elpida saját, korszerű és költséghatékony 12 colos (300 mm) alapanyagokkal dolgozó DRAM chipgyára a hírek szerint a jövő év júliusában kezdi el a termelést.

Az Elpida -több más DRAM gyártóhoz hasonlóan- a Microsoft ősszel megjelenő Windows XP operációs rendszerének megjelenése miatt a lehető leggyorsabban át kíván állni az új technológiára. A 130 nm-es technológiával a jelenlegi 150 és 180 nm-es változatoknál jóval olcsóbban elő lehet majd állítani azokat a memóriachipeket, amelyek iránt a Windows XP meglehetősen nagy memóriaigénye miatt a DRAM gyártók reményei szerint a jövő év elejétől nagy kereslet fog mutatkozni. Az Elpida jelenleg 25 millió DRAM chipet gyárt havonta, amellyel 11-13%-ot tesz ki a globális DRAM iparból. A társaság mindezt 2002. második felére 40%-kal növelni szeretné havi 35 millió darabra, amellyel együttal a társaság piaci részesedése elérné a 14-15%-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!