JohnnyCage

Toshiba, IBM: vége az LCD kijelzőgyártási együttműködésnek

[IDG] A Toshba Corp. és a "Kék Óriás" IBM Corp. közös megegyezésre végetvetnek annak a 12 éves LCD gyártási együttműködésnek, amely keretében a társaságok LCD kijelzői egy közösvállalkozásban készültek.

Az IBM képviselői kedden jelentették be, hogy a két társaság augusztus végével felszámolja a Display Technologies Inc. elnevezésű, 50-50%-ban birtokolt közösvállalatot, amely már 12 éve készítette a cégeknek a folyadékkristályos (LCD) kijelzőket.

A Display Technologies Inc. (DTI) 1989. novemberében alakult meg, egy Himeji-i Toshiba, valamint egy yasui IBM LCD gyáregység bevonásával. A yasui gyár mindmáig az IBM egyetlen LCD gyártásra alkalmas üzeme. Az együttműködés felbontása után a Toshiba tulajdonában lévő gyár egy Toshiba leányvállalattá alakul, a DTI többi része, beleértve a yasui gyárat, az IBM tulajdonába kerül, közölte az IBM egy sajtóközleményben.

Az LCD gyártók az egyre jobban fokozódó konkurenciaharc, valamint a visszaeső kereslet következtében az utóbbi időszakban nehéz helyzetbe kerültek. A közösvállalat felbontásának szándéka, amely már hónapokkal korábban is eljutott a médiához, a két társaság ellentmondó terveinek következménye. Az IBM a társaság közleménye szerint gyártókapacitását a nagyobb méretű és felbontású TFT (Thin Film Tranzistor - Vékony Filmtranzisztor) LCD (Liquid Crystal Display - Folyadékkristályos kijelző) panelek gyártására szeretné felhasználni.

Az IBM az elmúlt héten adta ki a T220 típusjelű LCD monitort, amely a társaság szerint a világ legnagyobb felbontású LCD kijelzője. Az IBM T220 22,2 colos képátlójával, és 200 dpi-s (Dots Per Incs - képpont/col) maximális felbontásával neméppen mindennapi darab. A 9,2 millió pixeles teljes felbontást azonban alaposan meg kell fizetni, a monitor ára ugyanis 22 ezer dollár.

Az LCD monitor, amely az IBM szerint 12-szer részletesebb képet ad, mint a jelenlegi monitorok, a társaság elmondása szerint olyan tiszta kép megjelenítésére képes, mint egy eredeti fotó. A társaság a monitort elsősorban tudományos, mérnöki, kiadói és gyógyszerészeti munkára ajánlja.

A Toshiba nemrég szerződést kötött a Panasonic márkanevéről ismert Matsushita Electric Industrial Co. Ltd.-vel, amely keretében a két társaság együtt fogja gyártani LCD kijelzőit Szingapúrban. Az IBM és a Toshiba természetesen a továbbiakban is partnerek maradnak, a két társaság a Sony-val együttesen szeretne például öt éven belül létrehozni egy 1T flop teljesítményosztályú, otthoni célra szánt mikroprocesszort.

Amikor az IBM szeptemberben átveszi a DTI irányítását, a leányvállalatnak 600 alkalmazottja, és 80,5 millió dollár tőkéje lesz. A Toshiba Himeji-i gyárában szintén 600-an dolgoznak, a gyárból kialakuló cég leendő neve egyelőre még nem dőlt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)