Franczy

Tajvan lesz az elsőszámú LCD-gyártó ország?

[EETimes] A DisplaySearch piackutató cég legfrissebb jelentései szerint rendkívül nagy esély van arra, hogy az idei évben a legtöbb LCD monitort Tajvanon fogják majd legyártani, ami azt jelentheti, hogy az LCD kijelzők ára továbbra is meredeken esni fog majd.

Tajvan már a tavalyi év folyamán is rendkívüli mértékben növelte LCD gyártókapacitását, azonban tavaly még nem sikerült annyi LCD kijelzőt gyártani Tajvanon, hogy az ország átvegye az első helyet ebben a piaci szegmensben.
A DisplaySearch napokban közzétett tanulmányából kiderül, hogy, ha minden jól megy, az idei év negyedik negyedévére az LCD piac több mint 37 százalékát tudhatja majd magáénak Tajvan, ami azt eredményezheti, hogy Korea a második, Japán pedig a harmadik helyre esik majd vissza. A cég tanulmányát egyébként a napokban megrendezésre került hsinchui Flat Panel Display Expo keretein belül hozták nyilvánosságra, mely kiállításon az LCD iparban érdekelt összes nagyobb cég képviseltette magát.

Az előrejelzések szerint tehát nagyon jó hatással lehet az LCD monitorok alakulására, hogy jelentős mértékben növekszik Tajvan LCD gyártókapacitása, hiszen mint az köztudott, ebben az országban nagyon olcsó a munkaerő, így sok cég itt gyárttatja termékeit, mely termékek általában olcsóbbak, mint a más országokban készült termékek.

Az említett tanulmányból egy érdekes dolog is kiderül, miszerint egy idén májusban legyártott 14 colos notebook LCD gyártási költsége körülbelül 273 dollár volt, addig ezt a kijelzőt a gyártó átlagosan 190 dolláros áron tudta eladni, vagyis ez darabonként körülbelül 80 dolláros veszteséget jelentett a gyártó számára. A tanulmány szerint a 15 colos LCD monitorok esetében még rosszabb volt a helyzet, vagyis az iyen kijelzőkön még nagyobb volt a cégek vesztesége, persze ez a felhasználókat egyáltalán nem érdekli. Az LCD kijelzők piacán óriási konkurenciaharc alakult ki az elmúlt időkben, a gyártók pedig részben ezért kényszerültek az áraik csökkentésére.

"Úgy gondoljuk, hogy az LCD monitorok ára továbbra is folyamatosan csökkenni fog majd, de azért még mindig adódnak nehézségek. Képzeljék csak el, hogy milyen nehéz LCD monitorokat eladni olyan felhasználóknak, akik folyamatosan abban bíznak, hogy a következő héten még olcsóbbak lesznek majd az ilyen lapos monitorok" - nyilatkozta Scott Gray, a Compaq Computer termékmenedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolka #5
    LCD nekem nem szimpi. Különben is már jön az OLED, állítólag szebb jobb olcsóbb. Azt kell megnézni.

    Zolka
  • corleone #2
    Az LCD-nek valóban eszméletlen jó képe van, bár a videók lejátszásához szerintem a hagyományos jobb.