JohnnyCage

Intel CPU-val fog készülni a Sharp Linux kéziszámítógépe

[IDG] Az új Sharp PDA, amely a Lineo Inc. beágyazott Linux operációs rendszerét fogja futtatni, az eheti San Francisco-i JavaOne konferencián kerül bemutatásra.

A Sharp új aprósága a korábbi tervekkel ellentétben az Intel Corp. 206 MHz-es StrongARM processzorára fog épülni, azaz arra a chipre, amely a Compaq Computer iPaq, valamint a Hewlett-Packard Jordana kéziszámítógépeiben is megtalálható. A Compaq és a HP eszköze a Sharp aprósággal ellenben Microsoft Pocket PC operációs rendszerén alapul.

"A kéziszámítógépek egyre inkább képesekké válnak videók lejátszására csakúgy, ahogy egyre jobb eszközeivé válnak a zenehallgatásnak és a játéknak is" - mondta Mark Williams, az Intel egyik szóvivője. "Ezek az alkalmazások azonban az átlagosnál jobban igénybeveszik az eszközöket, ami megnövekedő áramfogyasztásban jelentkezik. Úgy gondoljuk, a StrongARM SA1110 megfelelő az efféle eszközökbe."

Érdekes módon a Sharp áprilisban bemutatta saját "mindent egybe" processzorát. A San Francisco-i Embedded Processor Forumon (Beágyazott Processzorok Fóruma) bemutatott LH7A400 típusjelű chip éppen a kiadás előtt álló PDA-hoz hasonló eszközökbe lett kifejlesztve, és a Sharp szerint közvetlen konkurenciája az Intel StrongARM processzorának.

A széleskörben elterjedt Palm, és azzal kompatibilis eszközök egyébként a Motorola Inc. DragonBall processzorára épülnek. A Sharp új, Lineo-féle beágyazott Linux operációs rendszert alkalmazó eszköze Java támogatással fog rendelkezni, és az Egyesült Államokban a negyedik, esetleg a harmadik negyedévtől lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!