Mikeyy

Az FBI több tucat internetes csalót tartóztatott le

Az FBI jelentése szerint a közelmúltban összesen 62 ember került börtönbe, illetve vallotta bűnösnek magát több tízezer internetes vásárló összesen 117 millió USD értékben történő rászedésében hamis befektetések illetve termékeladások felkínálásával.

Az FBI és más szövetségi, állami illetve helyi hatóságok által lebonyolított "Operation Cyber Loss" (cyber-veszteség hadművelet) nevű nyomozás sorozat felfedte, hogy több mint 56 ezer vásárló lett áldozata online csalásnak. Florida volt a második helyezett állam az internetes csalások száma terén. Az egyéni veszteségek 50-től 5 ezer dollárig terjednek. Az egyik legnagyobb átverés központja San Diego volt, ahol a bűnözők három éven keresztül fenntartottak egy szolgáltatást, amely sohasem fizetett 3 ezer befektetőjének, így azok összesen 50 millió dollárt veszteséget könyvelhettek el. Ebben az ügyben 39 embert vádoltak meg, és közülük 24-et le is tartóztattak az elmúlt 24 órában.

Hivatalos FBI források szerint ez a bejelentés figyelmeztetőül szolgálhat sok internet felhasználó számára, hogy a bűnözők meglehetősen agresszívan kihasználják az online világot, ahol könnyű a vásárlók figyelmét felkelteni, és könnyű a személyazonosságot is elrejteni. "Van egy régi mondás, ami szerint nem hihetsz el mindent, amit olvasol, és ez telesen igaz az internetre is" - nyilatkozta Tom Pickard, az FBI helyettes igazgatója.

A nyomozásokat az immáron egyéves FCC (Fraud Complaint Center - csalás bejelentő központ) információi alapján indították el. A központ rögzíti a vásárlók és a különböző társaságok panaszait a weboldalán, és közös szálak után kutatva elemzi az információkat, és továbbítja azokat a különböző hatósági ügynökségek számára. A központ a tavalyi év folyamán összesen 36 ezer panaszt rögzített. Rueben Garcia - az FBI bűnügyi nyomozó osztályának igazgatóhelyettese - állítása szerint ezek közül több, mint 30 ezer valós alappal rendelkezett, és ezeket továbbították is a rendőrség számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!