SG.hu

Az EU szerint az X lényegtelen platform

A Bizottság úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy az X közösségi médiaplatform az év elején elérte a használati küszöbértékeket, azt mégsem vonja be az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA) hatálya alá.

A döntés azt jelenti, hogy az X-re belátható időn belül nem vonatkozik a DMA működési tilalmakat tartalmazó listája - például a harmadik felek adatainak felhasználásáról és a hirdetések nyomon követéséhez való felhasználói hozzájárulás tekintetében. A páneurópai rendszer célja a közösségi óriások szabályozása az egyéni és üzleti felhasználókkal való tisztességesebb bánásmód biztosítása érdekében. Eddig hét vállalatot jelöltek ki DMA-kapuőrnek összesen két tucat „alapvető platformszolgáltatás” esetében, köztük olyan médiaóriásokat, mint a Meta és a TikTok.

Míg a DMA kapuőrök klubjából való kimaradás kétségtelenül jó hír Musk számára, hiszen így elkerülheti azt a szabályozási kockázatot, hogy a kontinens kiemelt piaci versenyhatósági rendszerének hatálya alá kerüljön - ahol a jogsértésekért kiszabott büntetések elérhetik a globális éves forgalom 10%-át (vagy ismételt jogsértés esetén akár többet is) -, az X kijelölése elmaradásának oka csípheti az egóját: a Bizottság úgy döntött, hogy az X nem fontos platform a vállalkozások számára a fogyasztók eléréséhez. Mégis, az X biztosan örülni fog, hogy minden DMA-kockázattól mentesen ténykedhet. "Az összes érv alapos értékelését követően - beleértve az érintett érdekelt felek hozzájárulását is - és a Digitális Piaci Tanácsadó Bizottsággal folytatott konzultációt követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az X nem minősül kapuőrnek az online közösségi hálózati szolgáltatásával kapcsolatban, mivel a vizsgálat feltárta, hogy az X nem fontos kapu az üzleti felhasználók számára a végfelhasználók eléréséhez” - írja a Bizottság sajtóközleménye. Az EU hozzátette, hogy továbbra is figyelemmel kíséri az X piaci helyzetének alakulását. A piaci erőben bekövetkező jelentős változások esetén újra megvizsgálhatja a kijelölés kérdését. De Musk vezetésével - aki továbbra is elidegeníti a mainstream felhasználókat hirdetőket és vállalkozásokat - ez valószínűtlennek tűnik.

Bár a DMA pallosát megúszta Musk, az X-nek attól még rengeteg regionális megfelelési problémája van, többek között az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA), a DMA testvérrendelete alapján. A DSA értelmében az X-nek meg kell felelnie általános irányítási szabályoknak, valamint olyan dolgoknak, mint az algoritmikus átláthatóság és az elszámoltathatóság. A Bizottság már most is számos DSA-szabályszegéssel gyanúsítja az X-et, és több folyamatban lévő vizsgálatot is folytat, amelyek alapján - amennyiben bebizonyosodik - akár a globális éves forgalom 6%-ának megfelelő büntetést is kiszabhatnak. Musk előszeretettel sértegeti a közhivatalnokokat, és ez még visszaüthet az EU-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!