SG.hu

Valójában haszontalan a TikTok használatot korlátozó eszköze

A TikTok képernyőidő-korlátozó eszköze valójában nem korlátozza a tinédzserek telefonhasználatát - derült ki a cég saját elemzéséből olyan dokumentumok szerint, amely véletlenül kerültek nyilvánosságra egy nagyobb per részeként.

A közösségi platformok, és különösen a TikTok hatása kapcsán sokat tárgyalt probléma, hogy a tinédzserek több órán át görgetik az alkalmazást, ami káros lehet a mentális egészségükre. Az alkalmazást működtető cég a kritikákat csökkentendő, a hatásokkal kapcsolatos nyilvános vizsgálatot követően időgazdálkodási eszközöket adott ki a 18 év alatti felhasználók számára. Ezt aktiválva ha egy felhasználó eléri a 60 perces limitet, egy olyan jelszó megadására szólítja fel őket a TikTok, amely megköveteli tőlük, hogy aktív döntést hozzanak az alkalmazáson töltött idő meghosszabbításáról. De a Kentucky Public Radio (KPR) által megszerzett és az NPR-rel közösen ismertetett dokumentumokból kiderül, hogy a TikTok vezetői őszintén elismerték, hogy a videómegosztó alkalmazás időgazdálkodási eszközei nem csökkentik az alkalmazással töltött időt.


A TikTok pontosan tudja mennyire rombolják a szépségfilterek a fiatalok önértékelését

A belső dokumentumok alapján a TikTok vezetői az eszköz hasznosságát nem azon az alapon mérték, hogy ténylegesen csökkenti-e az alkalmazás használatával töltött időt, hanem hogy a „platformba vetett közbizalmat a médiamegjelenéseken keresztül” képes-e javítani. A dokumentumokban van egy idézet a TikTok egyik projektvezetőjétől, amely szerint azt mondta, hogy a „célja nem az eltöltött idő csökkentése”, egy másik alkalmazott pedig azt mondta, hogy a cél a „DAU [napi aktív felhasználók] és a felhasználók megtartásához való hozzájárulás”. Az eszköz csak 1,5 perces csökkenést jelentett a napi használatban, és a vállalat nem is próbálta meg feljebb tornászni ezt a számot - állítja 14 főügyész a cég ellen benyújtott keresetében.

A TikTok olyan videókat is készített, amelyek szünetek tartására buzdítják a felhasználókat. Az egyik vezető azonban a dokumentumokban ezeket „hasznosnak nevezte” a törvényhozók számára, de egyuttal azt is elismerte, hogy „nem igazán hatékonyak”.


A cég csak a médianyomás miatt foglalkozik az emberek mentális egészségével

"Sajnálatos módon ez a panasz félrevezető idézeteket szed ki, és elavult dokumentumokat ragad ki a kontextusból, hogy félreértelmezze a közösségi biztonság iránti elkötelezettségünket. Határozottan nem értünk egyet ezekkel az állításokkal, amelyek közül sokat pontatlannak és félrevezetőnek tartunk” - mondta Alex Haurek, a TikTok szóvivője a botrány kapcsán. "Erős biztosítékokkal rendelkezünk, amelyek közé tartozik a gyanús kiskorú felhasználók proaktív eltávolítása, és önkéntes alapon olyan biztonsági funkciókat indítottunk el, mint az alapértelmezett képernyőidő-korlátozás, a családi párosítás és a 16 év alattiak számára alapértelmezett adatvédelmi funkció. Büszkék vagyunk a tizenévesek védelme érdekében végzett munkánkra, továbbra is mélyen elkötelezettek vagyunk mellette, és továbbra is frissíteni és fejleszteni fogjuk a termékünket. Kiállunk ezek mellett az erőfeszítések mellett”.

A héten egy 14 főügyészből álló amerikai kétpárti csoport az egész országból pert indított a TikTok ellen, azt állítva, hogy a platform „függővé tette” a fiatalokat és károsította a mentális egészségüket. A keresetek a TikTok platform különböző elemeit kifogásolják, köztük a végtelenül görgethető tartalmat, a TikTok „kihívás” videókat, amelyek néha kockázatos viselkedésre ösztönzik a felhasználókat, valamint a késő esti push értesítéseket, amelyek a főügyészek szerint megzavarhatják a gyerekek alvását. Az NPR és a KPR jelentése azt követően jelent meg, hogy a Kentucky államügyészi hivatal véletlenül nem szerkesztett változatban nyújtotta be a TikTok elleni jogi beadványát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!