SG.hu

Megtriplázta a londoni rendőrség az arcfelismerési akciók számát

Ugrásszerűen megnőtt az arcfelismerő technológia egy vitatott formájának használata az Egyesült Királyság legnagyobb rendőri szerve által, tavaly több mint háromszor annyi bevetésen alkalmazták, mint a korábbi években.

A londoni képviselőkből álló City Hall Greens párt által összeállított adatok szerint a Metropolitan január és augusztus között 117 alkalommal használta a technológiát, szemben a 2020 és 2023 közötti 32 alkalommal. A Met élő arcfelismerési bevetési nyilvántartásaiból kiderült, hogy a fővárosban öt év alatt 770 966 ember arcát szkennelték be. A szkennelési technológiát összesen 716 órán és 25 percen keresztül használták, az átlagos időtartam valamivel több mint öt óra volt. Croydon és Westminster volt a leginkább célzott kerület. Mindezt annak ellenére, hogy egyes akadémikusok bírálták az arcszkennelés használatát, mivel az pontatlan, elfogult és faji megkülönböztetéshez vezet, és a téves azonosítás téves letartóztatásokat okoz. A Met azonban azt állítja, hogy az eszköz segít a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében, valamint a körözési listákon szereplő személyek felkutatásában. Egyes politikai döntéshozók is arra ösztönözték a rendőrséget, hogy szélesebb körben alkalmazza az arcszkennelést.

A városházi zöldek korábban már felszólítottak az ilyen technológia használatának korlátozására. "Az élő arcfelismerő megfigyelés a lakosságot két lábon járó személyi igazolványokká változtatja, akiket állandó rendőrségi akciónak vetnek alá” - mondta Silkie Carlo, a Big Brother Watch nevű, az állami megfigyelés korlátozásáért küzdő kampánycsoport igazgatója. „Ez az egyik legsúlyosabb fenyegetést jelenti a magánéletre egy generáció óta”. Carlo jelenleg jogi eljárást folytat a Met rendőrség élő arcfelismerő technológia használata ellen, amelyet egy félreazonosított áldozattal közösen nyújtottak be.


Lindsey Chiswick, a Met hírszerzési igazgatója és a Nemzeti Rendőrfőnöki Tanács arcfelismerő technológiáért felelős vezetője elmondta, hogy a rendőrség „olyan küszöbértéket használ, ahol a Nemzeti Fizikai Laboratórium tesztjei szerint nincs torzítás”. Hozzátette, hogy a Met által használt élő arcfelismerő technológia a tesztek szerint 89 százalékos pontosságú, és az emberek biometrikus adatait „azonnal” törlik, ha nem szerepelnek a megfigyelési listán. "Hasznosnak találjuk, hatékony és precíz eszköznek tekintjük. Nagyon jó eredményeket kaptunk” - mondta, hozzátéve, hogy az olyan bevetési területeken, mint Croydon és Westminster, magas a bűnözés. Chiswick szerint a Met élő arcfelismerő technológiájának használata idén több mint 360 letartóztatást eredményezett, valamint több mint 30 olyan szexuális bűnözőt tartóztattak le, akikről kiderült, hogy megszegték a szabadlábra bocsátási feltételeiket. Az arcfelismerés használatát a Covid-19 járvány is befolyásolta, amely előtt az eszközt éppen csak bevezették - tette hozzá. "Minden utca üres volt, így nem volt értelme használni a technológiát”.

A jelenlegi munkáspárti kormány és a korábbi konzervatív kormány is támogatta a technológia bevezetését. Sir Keir Starmer miniszterelnök a nyári bevándorlásellenes és szélsőjobboldali zavargásokra adott rendőri válaszlépés részeként az arcfelismerő technológia „szélesebb körű alkalmazását” szorgalmazta. A belügyminisztérium tavaly felvázolta az arcfelismerő technológia és az új biometrikus rendszerek országos szintű alkalmazásának növelésére irányuló törekvéseit, és közölte, hogy ösztönzi a rendőrséget az eszköz alkalmazásának kiterjesztésére.


Charlie Whelton, a Liberty emberi jogi szervezet politikai és kampányfelelőse szerint „az invazív technológiák szabályozási vadnyugatáról beszélhetünk", amivel az egymást követő kormányok egyáltalán nem foglalkoztak. "A történelem azt mutatja, hogy az ilyen jellegű technológiákat mindig is a kisebbségi csoportok, különösen a színes bőrűek megfigyelésére és zaklatására fogják használni”. A belügyminisztérium szerint az arcfelismerő technológia „fontos eszköz, amely segíti a rendőrséget a bűnelkövetők azonosításában és az igazságszolgáltatás elé állításában”, és „folyamatosan” felülvizsgálják a rendőrségi alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!