SG.hu

Rekordot döntött az új iPhone előrendelése Oroszországban

Oroszországban az új iPhone előrendelési kereslete 15%-kal magasabb, mint az elődjéé - közölték helyi viszonteladók, annak ellenére, hogy az új iPhone legalább 50%-kal drágább, mint Nyugaton. Az iPhone helyi elérhetősége a geopolitikai feszültségek és a termelés lokalizálására irányuló erőfeszítések ellenére is mutatja a nyugati technológia folyamatos vonzerejét Oroszországban.

Oroszország legalizálta az úgynevezett „szürke” vagy „párhuzamos” importot, hogy az egyes termékek a márkák engedélye nélkül is bejuthassanak az országba, miután válaszul az ukrajnai háborúra a nyugati cégek 2022-ben exporttilalmat rendeltek el. Az orosz kormány támogatja a szürkeimportot, hogy fenntartsa az invázió óta a piacról kivonult vállalatok termékeihez való hozzáférést, mindazonáltal a Kreml felszólította a tisztviselőket, hogy ne használjanak iPhone-okat, mondván, hogy a külföldi hírszerző ügynökségek megfigyelőszoftverrel kompromittálták azokat.

Ljudmila Szemusina, a Restore elektronikai kiskereskedő szóvivője elmondta, hogy az ebben a hónapban forgalomba kerülő iPhone-ok „mindenhonnan” érkeztek Oroszországba, anélkül, hogy konkrét országokat nevesített volna. A konfliktus kezdete óta jelentősen megnőtt azon országok kereskedelme Oroszországgal, amelyek nem vezettek be szankciókat Moszkvával szemben. Ilyen például Törökország, Kína, India, Kazahsztán és más volt szovjet utódállamok. "A tavalyi előrendelésekkel összehasonlítva a kereslet 15%-kal magasabb, mint az iPhone 15 előrendelései voltak” - mondta Szemusina.

A helyi előrendelések szeptember 10-én indultak, és a fizikai értékesítés a kiskereskedők szerint várhatóan a jövő héten kezdődik, bár az oroszoknak magasabb árakat kell majd megemészteniük. Oroszország vezető elektronikai kiskereskedője, az M.Video-Eldorado és az MTS egyaránt azt állítja, hogy az országban elsőként náluk lesz kapható az Apple új iPhone 16 készüléke. Az M.Video-nál az árak 112 999 rubelről (1225 dollár) indulnak a 128 GB-os iPhone 16-ért, ami több mint 400 dollárral magasabb, mint a 799 dolláros amerikai ár. Az 1 TB-os iPhone Pro Max Oroszországban 249 999 rubelért (2710 dollár) előrendelhető, szemben az amerikai 1599 dolláros árral.

Semushina elmondta, hogy annak ellenére, hogy a nagy márkák elhagyták Oroszországot, és cége a szürkeimportra váltott, nem készítenek számításokat az orosz fogyasztók által fizetett prémiumról. "Van egy hivatalos kiskereskedelmi ár, és vannak a szürke eladók árai - azoké, akik bőröndben hozzák a hardvereket -, így az árak változhatnak.” Elmondta, hogy cégének a konfliktus kezdete óta nincs kapcsolata az Apple-lel. Amellett, hogy a technológiai óriás 2022 márciusában minden termékértékesítést felfüggesztett Oroszországban, az olyan szolgáltatásokat is leállította, mint az ApplePay.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!