SG.hu

Szingapúr blokkolni akarja a csalások áldozatainak számláit

A szingapúri kormány saját polgárainak megóvása érdekében el akarja zárni a pénzcsapot az internetes csalók elől. A korábbi intézkedések nem voltak olyan sikeresek, mint remélték.

Az internetes csalások világszerte elterjedtek: a szingapúri kormány most úgy akarja megvédeni polgárait a pénzügyi veszteségektől, hogy ideiglenesen zárolja az áldozatok számláit - ez áll a belügyminisztérium által most bemutatott törvénytervezetben. A drasztikus intézkedést az esetek magas száma indokolja, amelyek a lakossági felvilágosító kampányok után sem csökkentek. Intézkedéseket már 2022-ben hoztak: a csalás áldozatai például befagyaszthatják a számlájukat, hogy megelőzzék a legrosszabbat, vagy elővigyázatosságból vésztartalékot képezhetnek, amelyet nem lehet egyszerűen átutalni a számláról. Ennek azonban a jelek szerint kevés hatása volt.

A hivatalos adatok szerint a 2024 első félévében regisztrált csalások 86 százalékában a sértettek maguk utaltak az elkövetőknek. A belügyminisztérium szerint egyes áldozatokat még a családtagok vagy a rendőrség figyelmeztetése sem tántorított el attól, hogy átutalják a pénzüket a csalóknak. Ezért a hatóságok mostantól több jogot kapnak, és közvetlenül a bankokhoz fordulhatnak. "A törvényjavaslat célja a csalások áldozatainak jobb védelme azáltal, hogy felhatalmazza a rendőrséget, hogy korlátozza egy személy banki tranzakcióit, ha okkal feltételezhető, hogy pénzt fog átutalni csalóknak” - közölte a minisztérium. A rendőrségnek lehetősége lesz arra, hogy közvetlenül a bankkal vegye fel a kapcsolatot, hogy megakadályozza a más számlákra történő pénzátutalásokat. A zárolás kezdetben 28 napig lesz érvényben, és a számlatulajdonosok fellebbezhetnek ellene.

Az intézkedés célja, hogy segítsen az SMS-eken vagy például az internetes üzenetküldőkben megjelenő spam-üzeneteken alapuló csalások elleni küzdelemben. A csalárd hívásokra is kiterjed majd az intézkedés. Ez azonban nem vonatkozik azokra a csalásokra, amelyek során a csalók szemtől szemben beszélnek az áldozataikkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!