SG.hu

Adatközpontot bővítene Írországban a Google, de nincs hozzá áram

A dél-dublini megyei tanács elutasította a Google engedélykérelmét, amelyben az ír főváros mellett, a Grange Castle Business Parkban építenének egy 72 400 négyzetméteres adattároló létesítményt és a hozzá kapcsolódó támogató infrastruktúrát.

A projekt elutasítását környezeti hatásokkal indokolták. A tanács szerint a Google „nem tudta bizonyítani, hogy a javasolt felhasználás elfogadható”, mivel az országos hálózaton nem állt rendelkezésre elegendő energiakapacitás, és „a helyszínen nem áll rendelkezésre jelentős mennyiségű megújuló energia”. A tanács a Google jelenlegi írországi áramvásárlási megállapodásainak „tisztázatlanságát” is említette, valamint a közeli távfűtési hálózathoz való csatlakozás hiányát. A Google ráadásul túl kevés részletet közölt arról, hogy „a javaslat hogyan befolyásolja majd az áramellátást, ha 2027-ben üzembe helyezik”. A kifogások nyomatékosításaként a tanács szerint a Google javaslata nem felel meg a helyi szabályoknak, amelyek „a meglévő zöld infrastruktúra megtartásával és védelmével, valamint a zöldterület-tényezőknek való megfeleléssel” kapcsolatosak.

Röviden, a Google nem elég zöld ahhoz, hogy egy újabb hatalmas adatközpontot építsen a szigeten, ahol már több létesítménye is van. A tanács döntését támogatja az Irish National Trust is, amely szerint a Google új létesítménye - ha a javasolt módon valósul meg - további 224 250 tonna CO2-egyenérték kibocsátását eredményezné évente Írországban, ami az ország teljes CO2-kibocsátásának 0,44 százalékának felel meg. "Az országos kibocsátás 0,44 százalékos növekedése teljes mértékben összeegyeztethetetlen a kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségeinkkel” - írta Seán O'Callaghan, az Irish National Trust tervezésért felelős tisztviselője a tanácsnak küldött levelében. O'Callaghan azt is megjegyezte, hogy már így is túl sok adatközpontok épül Írországban. "Az adatinfrastruktúra terjedése nagyrészt ellenőrizetlenül zajlott, és az adatközpontok ma már Írország teljes villamos energia-kapacitásának 21 százalékát elfogyasztják” - mondta O'Callaghan. "Ez a 2015-ös 5 százalékról nőtt ennyire, és több áramfelhasználást jelent, mint Írország összes városi háztartása együttvéve.”

A Google azt állítja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén dolgozik, mindazonáltal nemrég elismerte, hogy valójában éppen az ellenkezője zajlik, és 2019 óta 48 százalékkal nőtt a kibocsátása. A Google a megnövekedett fogyasztásért adatközpont-hálózata növekedését okolta, amelyet nagyrészt azért bővít, hogy megfeleljen a mesterséges intelligencia növekvő igényeinek. Nem világos, hogy a technológiai óriás mennyire vette a fáradtságot az alternatívák terén, tekintve, hogy a Microsoftnak sikerült engedélyt kapnia arra, hogy 2023 júliusában új adatközpontot építsen ugyanazon a helyszínen, ahol a Google-t most visszautasították. Írországnak a tervezett adatközpont energiafelhasználásával kapcsolatos aggályait eloszlatva a Microsoft egyszerűen úgy döntött, hogy saját földgázzal működő erőművet épít, amely tartalékként szolgál, hogy ne szívjon el túl sokat az országos hálózatból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!