SG.hu

Csehországban épít 2 milliárd dollárért chipgyárat az Onsemi

Az ON Semiconductor, egy phoenixi székhelyű, félvezető alkatrészeket gyártó vállalat diverzifikálja ellátási láncát, válaszul az ügyfelek azon aggodalmaira, hogy Kína a helyi chipbeszállítókat favorizálja. Az elektromos járművekben használt teljesítménychipek és érzékelők gyártója bemutatta egy új, 2 milliárd dolláros csehországi üzem terveit, és részben ellátási láncának rugalmasságának javítása érdekében növeli dél-koreai gyártókapacitását.

A vállalat megpróbálja ellensúlyozni a kínai piacon való térvesztés potenciális kockázatát, mert a kínai kormány arra ösztönzi a helyi autóalkatrészgyártókat, hogy a külföldi beszállítók helyett az ottani chipbeszállítókat vegyék igénybe az önellátó chipipar megteremtése érdekében. Bár az elektromos járművekhez szükséges ásványi anyagok és alkatrészek elsődleges forrásai kínai beszállítók, a chiptechnológia fejlődésével az önellátás várhatóan különösen nagy kihívást jelent majd. Az ON Semiconductornak - ismertebb nevén Onsemi - és más chipgyártóknak gyorsan növekvő globális versennyel és politikai összetettséggel kell szembenézniük, mert az Egyesült Államok, Európa, Dél-Korea, Japán és Tajvan is növelte a beruházásokat saját chipiparában.

Az Onsemi hosszú távú pénzügyi tervének részeként fokozza a meglévő gyártási helyszínek bővítésére irányuló beruházásait. Thad Trent pénzügyi igazgató szerint a vállalat mintegy 40%-os beruházási költséget és két év fejlesztési időt takarít meg, ha egy gyártási helyszínt bővít, ahelyett, hogy újat hozna létre. Az Onsemi valamennyi ügyfele - köztük a kínai gyártók is - a Kínán kívüli ellátási lánc igényeit vizsgálják, mivel az országon kívül is értékesíteni akarnak, mondta Trent. „A legnagyobb veszélyt az jelentené, ha Kína leállna, és Kína a helyi beszállítókhoz fordulna” - mondta. „Nyilvánvaló, hogy befektetünk, és gondoskodunk arról, hogy a Kínán kívüli stratégiai ügyfeleinkkel is kapcsolatban legyünk.”

A más országok ellátási láncainak kiépítésével való megküzdés bosszantó lehet, mivel a vállalatoknak új, megbízható beszállítókat kell keresniük, partnereket kell megvizsgálniuk, és jobban meg kell ismerniük a nemzetközi munkaügyi törvényeket. Az Onsemi a Cseh Köztársaságban legfeljebb 2 milliárd dollárért új chipgyártó üzemet épít, ahol szilícium-karbid félvezetőket gyárt majd, ezzel is növelve jelenlétét az országban. Három évvel ezelőtt a vállalat talán Ázsiában hajtotta volna végre ezt a beruházást, mondta Trent. „Ha visszamegyünk néhány évet, Kína lett volna a logikus helyszín” - mondta. Sok amerikai riválisával ellentétben az Onsemi a szilícium-karbid chipeket fejlesztett, amelyek ellenállóbbak és energiatakarékosabbak, mint a hagyományos szilícium. "Ha a geopolitikai helyzet továbbra is kiéleződik, akkor mi nagyszerű helyzetben vagyunk ahhoz, hogy támogatni tudjuk ezeket az ügyfeleket” - mondta Trent.


Az Onsemi a chipek mintegy 30%-át szállítja Kínába, és ennek nagyjából a felét kínai ügyfelek vásárolják. A vállalat a chipek mintegy 65%-át házon belül gyártja, a többit pedig kiszervezi. A cégnek különösen nagy előnye van a szilícium-karbid chipek gyártásában, amelyek a növekedés egyik fő hajtóerejét jelentik, mivel ez az anyag egyre inkább elterjed az elektromos járművekben és az adatközpontokban. A helyi beszállítók „generációkkal le vannak maradva” az Onsemi mögött ezen a területen, mondta Trent.

Elemzők szerint azonban az Onsemi fölénye a szilícium-karbid chipek terén idővel elhalványulhat. „Hosszabb távon azon gondolkodunk, hogy hogyan lesznek képesek az egyre inkább versenyző szilícium-karbid piacon navigálni, és ott megtartani vezető pozíciójukat” - mondta William Kerwin, a Morningstar részvénykutató részlegének részvényelemzője. „A kínai verseny elhárítása az egyik nagyobb hosszú távú fenyegetés”. A kínai beszállítók három-öt éven belül nagy valószínűséggel utolérik az Onsemit és az európai chipgyártókat, az STMicroelectronicsot és az Infineon Technologies-t a szilícium-karbid szubsztrátumok terén, amelyeket az elektromos járművekben használt áramátalakítók gyártásához használnak. - mondta John Vinh, a KeyBanc Capital Markets vezető elemzője. "Csak idő kérdése, hogy a kínaiak rájöjjenek” - mondta Vinh, utalva a teljesítmény és az ár alapján történő versenyre. „Ma már képesek kiváló minőségű szilícium-karbid szubsztrátot gyártani, de nem tudják ezt nagy hozam mellett megtenni”.

A geopolitikai kihívások a novemberi amerikai elnökválasztás eredményétől függően tovább mélyülhetnek. Trent szerint az Onsemi szorosan figyelemmel kíséri az Egyesült Államok vámpolitikáját és az elektromos járművek körüli potenciális ösztönzőket. „Úgy érezzük, hogy a stratégiánk megalapozott, függetlenül attól, hogy ki van a Fehér Házban” - mondta. A vállalat elmondta, hogy nem kapott forrást a Biden-kormányzat Chips Act nevű törvényéből, amely 39 milliárd dollár közvetlen támogatást biztosít az amerikai félvezető-ellátási lánc bővítésének támogatására, de felhasználja a 2022-es jogszabály 25%-os adójóváírását a chipgyártó berendezések beszerzésére. "Úgy gondolom, hogy az USA-nak továbbra is be kell fektetnie az amerikai chipgyártásba, de ez nem megy egyik napról a másikra” - mondta Trent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!