MTI

Idős emberekre szakosodott telefonos csalókat vettek őrizetbe Spanyolországban és Portugáliában

Összesen 54 embert vett őrizetbe a spanyol és a portugál rendőrség az Ibériai-félszigeten egy június elején tartott razzia során, idős emberek ellen elkövetett telefonos csalás gyanújával - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol, amely szintén segítette a műveletet.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak úgynevezett social engineering (bizalomra épülő manipuláció) technikával, hamis telefonhívások segítségével mintegy két és fél millió eurót (985 millió forint) csaltak ki legkevesebb 84 emberből, akik közül néhányan az összes megtakarításukat elvesztették. A két ország hatóságai összesen 19 házkutatást tartottak, és mint a közleményből kiderült, az egyik gyanúsítottat éppen akció közben sikerült elkapni: a férfinak az egyik áldozat éppen a házkutatás idején küldte át interneten a bankszámlaadatait. A hatósági műveletet az Europol igazságügyi szakértői is segítették.

A házkutatások során a többi között laptopokat, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat is lefoglaltak, valamint a helyszínen kannabiszt és kokaint is találtak. A nyomozás szerint a gyanúsítottak az úgynevezett "vishing", azaz hangalapú adathalászat technikát is alkalmazták, több esetben banki alkalmazottnak kiadva magukat. Néhány alkalommal emellett az áldozat otthonába is sikerült bejutniuk, ahonnan készpénzt és ékszereket tulajdonítottak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!