Franczy

Torvalds a szoftverek bérbeadásáról

[CNet] Az elmúlt időkben egyre nagyobb hírverést kapott az a kezdeményezés, miszerint a szoftveróriás Microsoft és egyéb nagyobb cégek a jövőben a szoftvereiket nem szeretnék áruba bocsátani, hanem inkább előfizetéses alapon, mint valamiféle szolgáltatásokat adnák ezeket a termékeket bérbe. Ahogy az várható volt, ezt a dolgot a Linux operációs rendszer atyjának tartott Linus Torvalds sem hagyta szó nélkül, és a napokban a témával kapcsolatban interjút adott a Cnet website munkatársainak.

"Egyre több cég abba szeretné hagyni a szoftverek forgalmazását, és inkább bérbe szeretné azokat, ez pedig szerintem egyszerűen borzalmas. Ez a legnagyobb hülyeség, amit mostanában hallottam, mert az érintett szoftvercégeken kívül senki sem örülne, ha ez a jövőben megvalósulna." - nyilatkozta Torvalds az interjúban.

A szoftverek előfizetéses rendszerben való használata az elmúlt napokban elég nagy vitát váltott ki szakmai körökben. A szakértők egyetértenek abban, hogy az ilyen szoftver-előfizetéses rendszerek bevezetése a felhasználókat akár többéves előfizetői szerződések aláírására kötelezhetik, ami azért valljuk be, egyáltalán nem túl bizalomgerjesztő. A Microsoft képviselői csütörtökön jelentették be azt az új projektet, melynek keretében a Microsoft nagyobb ügyfelei úgymond hűségnyilatkozatot írnak alá a Microsofttal, és folyamatosan megvásároljak a Microsoft különböző szoftvereinek upgrade-jeit. Ezzel egyidőben a redmondi szoftveróriás képviselői bejelentettek egy olyan új előfizetéses rendszert is, melynek keretében az egyéni felhasználók éves előfizetői díj fejében használhatják a cég szoftvereit, ám amint lejár a szerződés, azonnal vissza kell adniuk a cégtől bérelt szoftvereket, illetve nem használhatják tovább azokat legálisan.

"A szoftverek előfizetéses rendszerben való bérbeadásával lényegében csak a szoftvercégek járnak majd jól. Ez az előfizetéses rendszer egyértelműen jelentős pluszbevételeket hozna a szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek konyhájára. Véleményem szerint elkerülhetetlen, hogy az előfizetéses rendszerek megvalósuljanak, de szerintem nagyon kevesen veszik majd igénybe az ilyen szolgáltatásokat, vagyis a felhasználókat remélhetőleg nem sikerül megtéveszteni." - mondta Torvalds.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Laalee #8
  ha a winfos ilyen iranyba lep tuti csak a linux ot ill a többi open cuccot segiti az elterjedésben...
 • sanya_ #7
  Érzem nem lesznek túl népszerűek a MS további oprendszerei. Vagy minden évben letölti a cracket akinek ilyen lesz. Gond egy szál se. :)
 • abel_crc #4
  naccerű.
  ezután minden olyan céghez megy majd a BSA amelyiknek nincs windows-előfizetése...
 • Pali #3
  Hát tudjátok, ez a jövő útja. De vajon mért? Hát egyszerű. Szegény microfos eladja a szoftvereit, amik mára egész használhatóak lettek. Folyik be a bevétel, lassan telítődik a piac, mindenkinek van már valamilyen win9x-e, esetleg NT változata, Office 95-2000. Tehát nem vásárolnak több szoftvert, viszont itt van egy mamutcég, aminek fizetni kell az alkalmazottakat, stb. Tehát "fejlesztünk", kitalálunk valami igen újat, Win XP, e-business stb. hogy a telített piacból egy Barba trükk segítségével üres piacot csináljunk. Csak ez már nem műkszik, az emberek unják a változást és nem kérnek az újdonságokból. So, előbb-utóbb kierőszakolják a szoftverbérletet, hogy folyamatosan fizessünk a végtelenségig, vagy a cég szépen megszűnik, mert elfogyott a piaca, és már csak terméktámogatás és a meglévő termék foldozgatása marad hátra. Ez egyébként minden egyébre igaz, kocsiból is rohadt sok van már, és fejlesztenek ezerrel, internet, kamerák, stb. hogy vegyük meg az újat és dobjuk el a régit. Tehát a cég marketinggel igényt generál, hogy fennmaradhasson. Lásd reklámok tömege, amik a fogyasztásnak eme fajtáját istenítik. Ami nem más, mint a bolygó erőforrásainak direkt konverziója szeméthegyekké, csak azért, hogy néhány óriáscég fennmaradhasson, holott már rég kiszolgálta a célt amiért létrejött, meg kellene szűnnie, az erőforrásoknak át kellene csoportosulnia. No erről ennyit, bocsi az eszmefuttatásért, de ennek ez a háttere.
 • Robert #1
  Kezdek egy kicsit beteg és fáradt lenni ettől a görbe orrú cégtől.
  Microsoft = Globális kontroll