SG.hu

6 milliárd dollárt szerzett befektetőktől Musk MI fejlesztésre

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó cége, az xAI közölte, hogy 6 milliárd dollárt gyűjtött össze, ezzel segítve a felzárkózást számukra az OpenAI, az Anthropic és más riválisokkal folytatott versenyben.

Elon Musk tavaly júliusban alapította az xAI-t, és szerinte a vállalkozásnak „még sok mindent be kell pótolnia”, ha versenyezni akar az olyan jól finanszírozott cégekkel, mint az OpenAI. A forrásokat „az xAI első termékeinek piacra vitelére, fejlett infrastruktúra kiépítésére és a jövőbeli technológiák kutatásának és fejlesztésének felgyorsítására” fordítják - áll a vállalat közleményében. A vállalat valószínűleg partnerségeket keres majd, hogy a Grokot az X-en kívüli felhasználók számára is megismertesse. Musk közösségi médiában közzétett bejegyzése szerint a finanszírozási kör 18 milliárd dollárra értékeli a vállalatot. A befektetők között voltak a Szilícium-völgyi Andreessen Horowitz és a Sequoia Capital nagyágyúk, valamint a szaúd-arábiai Alwaleed bin Talal herceg.

Befektetők és nagy technológiai vállalatok, mint a Google, a Meta és a Microsoft, milliárdokat öltek az MI-rendszereket fejlesztő vállalkozásokba, és profitot remélnek, mivel ezek a rendszerek az üzleti élet és a mindennapi élet számos területére integrálódnak. Ezek a befektetések tükrözik a generatív MI-rendszerek működtetésének meredek költségeit is, amelyek hatalmas feldolgozási teljesítményt igényelnek a szövegek, hangok és képek generálásához. A Deutsche Bank elemzői egy, az MI legújabb fejlesztéseiről szóló friss kutatási jelentésükben megjegyezték, hogy „a már most is feltűnően nagy teljesítményű generatív MI modellek folyamatos fejlesztése azt mutatja, hogy a technológia az iparág vezetői számára gyorsan létkérdés lett”. Szerintük az iparág nagy szereplői „nem engedhetik meg maguknak, hogy lemaradjanak a piaci pozíciók megszilárdulása előtti korai küzdelemben”.

Az OpenAI - amely 2022 végén mutatta be a ChatGPT chatbotot - az elmúlt mintegy egy évben nagyjából megháromszorozta, 80 milliárd dollárra növelte értékelését, és mintegy 13 milliárd dollárral támogatta a Microsoft. A 2021-ben alapított Anthropic nagyjából 8 milliárd dollárt gyűjtött, nagyrészt az Amazontól, és körülbelül 15 milliárd dolláros értékelést ért el. Az olyan technológiai óriások, mint a Google és a Meta szintén sokat költöttek saját MI technológiáikra, amelyeket gyorsan beépítenek a termékkínálatukba. Musk - aki a Teslát, a SpaceX-et és más vállalkozásokat is vezet - 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak, de később kivált a cégből, mivel kiábrándult annak irányából - és általában az MI-iparágból. Márciusban beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant, azzal vádolva őket, hogy szerződést szegnek azzal, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos profitot és kereskedelmi érdekeket a közjó elé helyezik. A Google-t is azzal vádolta, hogy elfogultságot kódolt a mesterséges intelligencia termékeibe.

Az xAI év megalakulása után Musk novemberben kiadta a ChatGPT-vel rivális Grok 1.0-s modelljét, a chatbotot. Később a vállalat a modellt egy chatboton keresztül elérhetővé tette a Premium+ felhasználók számára - akik havonta 16 dollárt fizetnek - az X-en. Áprilisban a vállalat kiadta az új Grok 1.5 modellt, és az X-en a Premium felhasználók számára is lehetővé tette a chatbot elérését. Emellett a Musk tulajdonában lévő vállalat áprilisban előzetesen bemutatta a Grok multimodális képességeit. Az év elején a vállalat nyíltan elérhetővé tette a Grok modellt, de tréningadatok nélkül. A vállalat - amelynek új támogatói között olyan személyek is vannak, akikkel Musk szoros kapcsolatban áll, köztük Ken Howery, a PayPal és a Founders Fund társalapítója - azt állítja, hogy célja „igazmondó” mesterséges intelligencia rendszerek kifejlesztése. Mégis, más MI chatbotokhoz hasonlóan a Grok X-en található hírösszefoglaló funkciója a hírek szerint hallucinál és félrevezető információkat generál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!